Atenție pensionari! Începe recalcularea pensiilor. Cine sunt cei vizați și câți bani vor primi

de: Ana Toma
28 dec. 2020
Atenție pensionari! Începe recalcularea pensiilor. Cine sunt cei vizați și câți bani vor primi

Pensionarii români așteaptă cu nerăbdare majoararea pensiilor promisă de luni de zile, iar noul Guvern depune eforturi uriașe pentru ca acest lucru să devină realitate. Primul pas este chiar recalcularea pensiilor.

Raluca Turcan a preluat funcția de ministru al Muncii, funcție care până acum era deținută de Violeta Alexandru. La scurt timp, noul ministru s-a pus pe treabă și s-a apucat de rezolvarea unei probleme care a afectat mii de pensionari.

Noul ministru al Muncii a anunțat înființarea de urgență a unei comisii inter-ministeriale care va avea ca scop recalcularea pensiilor pe bază de contributivitate.

Când începe recalcularea pensiilor 

De asemenea, Raluca Turcan a mai menționat că noul demers nu este unul nou, ba chiar a fost amintit de multe ori în campaniile electorale, însă de abia acum se va face pasul cel mare. Potrivit ministrului, noua comisie urmează să fie înființată chiar la finalul anului, începând cu data de 28 decembrie, iar opinia publică va fi pusă și ea pe masa discuțiilor.

”Aş sublinia subiectul pensiilor, care deja face parte dintr-o măsură pe termen lung pe care o vom urmări ca impact social extrem de important, şi anume că am solicitat echipei ministerului să îmi prezinte structura unei comisii pe care să o înfiinţăm de urgenţă, începând cu 28 decembrie, astfel încât să chemăm reprezentanţii mai multor ministere la masă şi să putem pune pe masa opiniei publice o soluţie care să asigure recalcularea pensiilor pe bază de contributivitate.

Vreau să facem un pas mare înainte pe acest subiect, care a fost pronunţat în diferite momente, din nefericire doar în cheie electorală”, a afirmat Raluca Turcan.

Raluca Turcan, ministrul Muncii

Majorarea pensiilor nu va mai fi luată în discuție 

Ministrul a mai vorbit și despre majorarea pensiilor. Turcan susține că pe întrega durată a mandatului său nu va intra în nicio serie de ”speculații” legate de calcului pensiilor sau majorarea acestora, deorece nu își dorește ca pensionarii să fie dezamăgiți.

Ea a mai menționat că pensionarii vor afla de acum doar deciziile luate, pentru a știi ce se întâmplă cu adevărat cu pensiilor lor.

”Cât timp voi fi ministrul Muncii, nu voi intra în niciun fel de speculaţii privind regimul de calcul al pensiilor, momentul majorărilor şi aşa mai departe, pentru că ele creează o aşteptare uriaşă în rândul beneficiarilor, şi nu vreau să îi dezamăgim.

Aşadar pot să le spun că din această zi, practic prima zi de preluare a mandatului, m-am preocupat să creez acel mecanism instituţional care să ne permită tuturor să ajungem în România la pensii calculate pe bază pe contributivitate şi echitate în sistemul public de pensii. De aici încolo vom anunţa doar deciziile pe care le luăm”, a precizat Raluca Turcan.

Un mister pentru pensionari

Majorarea pensiilor însă, rămâne un mister pentru pensionarii din România. Deși aceștia se așteptau la o majorare de 40% a pensiilor, conform ultimei decizii luate de noul Guvern, în anul 2021, pensiile vor crește doar cu 8%.

Cu alte cuvinte, legea nu va fi respectată așa cum se așteptau vârstinicii din România.

De cealaltă parte însă, alocațiile copiilor vor crește cu 20% de la 1 ianuarie. Cu alte cuvinte, nici alocațiilor nu vor fi dublate de la 150 lei la 300 de lei, iar elevii vor primi doar 24 de lei în plus lunar.