Atenție pensionari! Nu se mai majorează nici o pensie. Raluca Turcan a spus motivul

de: Ana Toma
24 apr. 2021
Atenție pensionari! Nu se mai majorează nici o pensie. Raluca Turcan a spus motivul
Pensiile continuă să rămână mici în România/ Sursa foto: zf.ro

Raluca Turcan a mărturisit că subiectul majorării pensiilor a fost unul cu de campanie electorală, iar odată cu preluarea mandatului, lucrurile au luat o cu totul altă întorsătură.

Cu alte cuvinte, ministrul Muncii declară că pe partea de pensii, fostul Guvern a făcut foarte puțin, explicând motivele reale pentru care o majorare cu 40% a pensiilor nu este una posibilă din niciun punct de vedere.

Pensiile nu vor putea fi majorate

Conform ministrului, pensionarilor li s-a promis o majorare a pensiilor cu 40%, iar aceași promisiune a fost crezută chiar și de ea, însă din păcate, modul în care dosarele de pensii sunt gestionate, nu permit această majorare. 

Astfel, Raluca Turcan susține că pentru a majora pensiile, este nevoie de digitalizarea tuturor dosarelor de pensii. Odată ce ele vor fi în format electronic, va fi foarte ușor de aplicat o formulă de calcul pentru recalcularea pensiilor. Până atunci însă, pensionarii vor mai avea de așteptat. 

”Aproape că aţi fi crezut că e posibil să se întâmple lucrul acesta. Şi eu am crezut, vă spun cu sinceritate, dar am constatat că, pentru a putea majora toate pensiile cu 40%, ai nevoie de digitalizarea tuturor dosarelor de pensii, astfel încât ele să fie într-un format electronic şi să li se aplice o formulă de calcul ca ulterior să se întâmple recalcularea pensiilor”, a mărturisit Raluca Turcan.

Cât de gravă este situația pensiilor

Ma mult de atât, ministrul a prezentat și datele clare care arată cât de gravă este situația de la casele de Pensii. Raluca Turcan susține că sute de mii de pensii se află în format digital, alte 250.000 de dosare de pensii sunt cu șină, și doar mică parte în format puțin mai avansat.

Totuși, lucrurile diferă de la o Casă de Pensii la alta, lucru care prezintă mai multă muncă și mai mult timp pentru recalcularea tuturor pensiilor. 

”Cum puteau fi operate modificări pe dosare cu şină? Să ne răspundă cei care au vândut iluzii ani la rând. 1,3 milioane de dosare se află într-un format digital, dar primitiv şi restul dosarelor într-un format niţel mai avansat dar, atenţie, incompatibil între Casele judeţene de pensii între ele şi de foarte multe ori cu nesincronizări între Casele judeţene de pensii şi Casa Naţională de Pensii. 

Cam aşa arăta sistemul de pensii în România până să începem acest proces fără precedent (de recalculare a pensiilor – n.r.)”, a transmis ministrul.