Cât va mai dura recalcularea pensiilor. Raluca Turcan intervine: Nu vom fi gata

de: Ana Toma
02 apr. 2021
Cât va mai dura recalcularea pensiilor. Raluca Turcan intervine: Nu vom fi gata

Pensionarii așteaptă cu nerăbdare majorarea pensiilor, dar și recalcularea acestora. Sunt români care încă încasează pensii de 500 de lei lunar, iar alții de sute de mii de lei. Totuși, schimbarea nu va veni prea curând.

Raluca Turcan a vine cu o veste proastă, dar și una bună. Vestea proastă e că românii vor mai avea de așteptat ceva mai mult până când recalcularea pensiilor va fi făcută. Vestea bună, peste 200.000 de dosare de pensii au fost evaluate.

”Încă nu vom fi gata”

Cu alte cuvinte, conform ministrului, evaluarea pensiilor nu va fi gata nici măcar peste un an.

”Peste un an încă nu vom fi gata, dar vă dau o veste bună: avem deja 220.000 de dosare evaluate, cu resurse interne”, a afirmat Raluca Turcan.

În același timp, ea a ținut să le explice pensionarilor care sunt pașii și de ce durează atât de mult. Potrivit ministrului, pentru majorarea pensiilor este nevoie de o nouă formulă, așa cum a fost nevoie și pentru acea majorade 40%. Deși pare simplu, lucrurile se opresc la numărul dosarelor.

”Când am ajuns ministru, am întrebat: ce trebuie să facem pentru majorarea pensiilor? În primul rând, pentru a trece la o nouă formulă, aşa cum trebuia să se întâmple pentru acea majorare de 40%, aveam nevoie ca toate pensiile să fie evaluate pe baza tuturor indicatorilor, incluse într-un format electronic, pentru ca aplicându-li-se noua formulă să ajungem la o recalculare şi majorare a pensiilor. Pare simplu”, a mărturisit Raluca Turcan.

Câte dosare de pensii sunt la mijloc

Conform ministrului, există 5 milioane de pensii, iar multe dintre ele se află în dosare cu șină, dificil de evaluat și apoi de recalculat. Imediat ce datele sunt preluate, acestea trebuie transformate într-un format unitar, lucru care implică multă muncă, dar și personal.

Haideţi să vedem care e situaţia în realitate: cele 5 milioane de pensii din sistemul public sunt 250.000 – pentru cei care au lucrat în agricultură – într-un format letric, de dosar cu şină; 1,3 milioane de dosare într-un format electronic mai bunicel şi restul într-un alt format electronic, care în momentul de faţă nu pot fi compatibilizate cu uşurinţă decât dacă refacem softul, ceea ce am şi făcut, şi introducem toate aceste date într-un format unitar”, a mai spus ministrul.

Soft-uri noi și îmbunătățite

Ministrul Muncii a mai menționat că prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă s-a reușit accesarea unei sume importante pentru îmbunătățirea soft-ului, dar și pentru dotarea cu aparatură necesară a tuturor caselor de pensii.

Aceași bani merg și pentru suplimentarea personalului, care, în opnia ministrului, ar urma să finalizeze întreg procesul într-un an și jumătate. Totuși, noul plan este de viitor, așa că pentru orice altă recalculare sau majorare a pensiilor care ar putea avea loc, datele vor fi mult mai accesibile pentru fiecare pensionar și angajat al Casei de Pensii.