Banane caramelizate. Rețeta pentru cel mai exotic desert. E un adevărat deliciu

de: Ana Toma
15 aug. 2020
Banane caramelizate. Rețeta pentru cel mai exotic desert. E un adevărat deliciu

Dacă te numeri printre iubitorii de noutate din punct de vedere gastronomic, această rețetă este una pe care trebuie să o încerci. Prăjitura cu banane caramelizate este unul dintre cele mai rafinate deserturi pe care îl poți prepara acasa oricând dorești.

Rețeta poate preparată și consumată de orice iubitor de dulciuri, iar secretul gustului constă în combinația delicioasă de banană și rom.

Ingrediente 

  • 170 gr de unt, la temparatura camerei;
  • 170 gr de zahar brun;
  • 2 linguri de smantana grasa;
  • 1 ¼ linguri de rom;
  • 1/2 lingurita de extract de vanilie;
  • 3 banane mari, taiate in jumatate pe lungime;
  • 100 gr zahar granulat;
  • 2 oua;
  • 175 gr faina alba;
  • 1 ½ lingurite de praf de copt;
  • 1/4 lingurita de sare de mare fina;
  • 1/4 lingurita de scortisoara;
  • 180 ml lapte;
  • 100 gr de miez de nuca, maruntit fin;
  • 60 ml smantana obisnuita.

Mod de preparare

Se preincalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius. Se ia o tava de copt cu latura de 18-20 cm si se unge cu ulei.

Se ia o oala medie si se pune la foc iute. Se topesc 60 gr de unt. Se adauga 70 gr de zahar si smantana grasa si se dau in clocot. Se adauga o lingura de rom si extractul de vanilie si se gatesc impreuna timp de 1 minut. Se toarna amestecul obtinut in tava pregatita. Se aranjeaza jumatatile de banana cu suprafata taiata in jos in siropul de pe fundul tavii.

Se ia un castron mare in care se amesteca zaharul granulat, restul de zahar brun si untul, pana cand se obtine un amestec pufos si catifelat. Se adauga ouale, cate unul pe rand, si apoi restul de rom.

Intr-un alt castron se amesteca faina, praful de copt si scortisoara. Cu ajutorul mixerului, la viteza redusa, se incorporeaza alternativ amestecul de faina si laptele in amestecul de unt si zahar, incepand si terminand cu amestecul de faina. Se incorporeaza nucile si smantana. Se toarna aluatul rezultat peste bananele din tava.

Se coace la cuptor timp de 50-55 de minute sau pana cand, la testul cu scobitoarea, aceasta iese curata din mijlocul aluatului. Se scoate de la cuptor si se lasa in tava sa se raceasca timp de 10 minute. Se pune deasupra tavii o foaie de hartie de copt si un gratar de bucatarie. Se intoarce cu grija prajitura cu fundul in sus. Se lasa sa se raceasca complet inainte de a o taia.