Banii cash vor fi eliminați complet. Țara unde toți vor folosi doar monede digitale. Mii de români locuiesc acolo

de: Ana Toma
08 ian. 2021
Banii cash vor fi eliminați complet. Țara unde toți vor folosi doar monede digitale. Mii de români locuiesc acolo
Bani euro

Eliminarea banilor cash a existat în discuții de mai multă vreme, însă de abai acum acest lucru ar putea deveni realitatea. Pandemia a influențat și ea acest aspect, având în vedere că tot mai multe persoane eu apelat la plata cu cardul. 

În Europa există deja o țară care aproape că a eliminat banii cash. Aici, tranzacațiile cu cardul sunt la ordinea zilei, iar nivelul de tehnologizare a evoluat mult, scrie Vocea Banilor.

Țara care elimină banii cash 

Suedia, țara unde tot mai mulți români merg pentru a lucra, sau pentru a se bucura de vacante a luat-o înainte tuturor. În anul 1661, Suedia a fost prima țară din Europa care a pus în circulație bancnotele, iar acum va fi prima țară din lume care ar putea renunța complet la ele.

Se pare că Guvernul din Suedia are în plan analizarea fezabilității tranziției la o monedă digitală. Spre deosebire de alte țări din Europa, Suedia este o țară care a prins contur în ultimii ani și a eliminat treptat banii fizici, potrivit Bloomberg.

De asemenea, spre deseobire de zeci de alte țări de pe glob, Suedia are un nivel ridicat de tehnologizare, iar acest lucru îi face atât pe suedezi cât și pe cetățenii străini care ajung în această țară să evite bancontele din ce în ce mai mult.

În acest context, este vorba doar despre momentul în care Suedia va face pasul cel mare în tehnologia viitorului și va trece la moneda digitală.

În ce an am putea folosi doar monedele digitale

Vestea a fost confirmată și de ministrul suedez pentru Pieţe Financiare, Per Bolund. Acesta a anunţat recent că a fost lansat un proces de evaluare privind introducerea unie monede naționale digitale și este aşteptat să se încheie în luna noiembrie 2022.

Întreaga evaluare urmează să fie condusă de Anna Kinberg Batra, un fost preşedinte al Comisiei de finanţe din Parlamentul Suediei.

Lucururile se mișcă mai repede ca niciodată, așa că nu e de mirare decizia luată de Suedia. De cealaltă parte, Banca Centrală a Suediei a derulat deja un proiect pilot în parteneriat cu firma Accenture Plc cearevizează introducerea unei coroane electronice care să aibă la bază aceeaşi tehnologie blockchain cu cea utilizată de alte monede digitale, precum Bitcoin.

Plata trebuie să fie una sigură și disponibilă pentru oricine 

De asemenea, aprope de finalul anului 2020, Guvernatorul Băncii Centrale a Suediei (Riksbank), Stefan Ingves, a vorbit despre acest lucru. Acesta declara că orice decizie cu privire la emiterea unei coroane electronice trebuie să fie adoptată la nivel politic.

De asemenea, din punctul de vedere al Guvernului, ”este crucial ca piaţa plăţilor digitale să funcţioneze sigur şi să fie disponibilă pentru toată lumea”, a spus Per Bolund.

”În funcţie de modul în care o monedă digitală va fi concepută şi de tehnologiile ce vor fi utilizate, aceasta poate avea consecinţe uriaşe pentru întregul sistem financiar”, a adăugat oficialul suedez.