Care este fructul preferat al românilor? Ce beneficii are și când poate deveni un pericol 

de: Ana Toma
14 mart. 2021
Care este fructul preferat al românilor? Ce beneficii are și când poate deveni un pericol 
Photo by Brenda Godinez on Unsplash

Ai mai auzit expresia ”un măr pe zi ține doctorul departe”? Ei bine, românii iau în serios această teorie, motiv pentru care, conform studiilor, 79% dintre români susțin că mărul este fructul lor preferat. 

În generat, merele sunt în sezon de la sfârșitul verii, adică din luna august, până în luna noiembrie. Spre deosebire de alte fructe, le găsim oriunde, oricând, iar gustul este unul deosebit, ca să nu mai vorbim de energia pe care ne-o poate da un singur măr.

Beneficiile merelor

Deși pare un simplu fruct, ieftin și accesibil oricui, poate fi considerat un adevărat medicament natural. Studiile au demonstrat faptul că merele sunt bogate în fibre, care potreduce tulburările intestinale și chiar unele tipuri de cancer.

De asemenea, în cazul în care nu știai până acum, merele pot ajuta la controlarea nivelului de insulină prin eliberarea de zahăr lent în fluxul sanguin. Ele sunt și un bun detoxifiant și ajută la eliminarea metalelor grele din organism precum mercurul sau plumbul. 

Studiile au mai demonsrtat că dacă consumi un măr înainte de masă, poți pierde până la 33% mai mult în greutate, așa că este eficient și în diete. Dacă te întrebi câte calorii are un măr, ei bine, acesta conține între 50-80 calorii și nu are nici o grăsime! Un motiv în plus să îl adaugi în dieta ta.

Ce vitamine conține

Merele sunt bogate în vitamina C, adică îți protejează sistemul imunitar și de asemenea, conțin și vitamina A, fosfor, calciu, dar și fier. 

Ele sunt bogate și în potasiu, care este esențial pentru sănătatea inimii. O alternativă a merelor este oțetul de mere, care , în cazul în care nu știai, poate ajuta la prevenirea formărilor pietrelor la rinichi, așa că dacă te confrunți cu astfel de de probleme, poate e timpul să adaugi acest fruct în dieta ta.

Un singur măr îți poate da energia de care ai nevoie întreaga zi, așa că este o alegere mai bună în loc de un eregizant sau o cafea, probabil acesta este și motivul principal pentru care foarte multe persoane aleg să consume un măr în fiecare zi.

Efecte adverse ale consumului de mere

Este un fruct sănătos, însă nu trebuie consumat în exces, altfel ne-am putea trezi cu câteva kilograme în plus fără a știi care este motivul. Mare atenție la semințe. Ele conțin un compus chimic care poate elimina cianuri. Nu trebuie însă să ne facem grjii, decât în cazul în care consumăm o cantitate mai mare de cinci mere pe zi cu semințe. 

Acum că știm ce ne face rău și ce nu, este mărul și fructul tău perefarat?