Câte femei lucrează în videochat în România? Ce salariu încasează și cât muncesc în fiecare zi. Unele sume sunt uriașe

de:
15 apr. 2021
Câte femei lucrează în videochat în România? Ce salariu încasează și cât muncesc în fiecare zi. Unele sume sunt uriașe

Videochat-ul a devenit una dintre cele mai căutate domenii de activitate din România. Tot mai multe tinere se orientează spre acest nou job, ba chiar plătesc și taxe, în ciuda faptului că statul nu a introdus încă acest tip de meserie.

Angajatorii au găsit însă soluția, deci, modelele de videochat lucrează pe drepturi de autor și sunt plătite odată la două săptămâni, însă și orele de muncă sunt destul de multe pentru încasarea acestei sume.

Cât poate câștiga un model de videochat în România 

În domeniul videochat-ului, clienții sunt variați. Uneori este vorba de oameni simpli, alteori de fotbaliști celebri, dar și de persoane publice sau chiar CEO ale unor mari companii, de aici și veniturile mari pe care modelele le pot încasa.

Conform informațiilor obținute de Alephnews, recordul de venituri încasate în două săptămâni de muncă în România a fost de 200.000 de dolari, însă a fost nevoie de o muncă de 60 de ore pe săptămână pentru a încasa această sumă. 

Cât despre contracte, Maria Boroghină, manager operațional studio de videochat, mărturisește că pentru a plăti taxe și impozite la stat, modelele semnează un contract pe drepturi de autor. 

”În România în momentul de față nu există în nomenclator meseria „model de videochat”. Și atunci, pentru că ne dorim să fim legali, să plătim taxe și impozite la stat, se lucrează pe drepturi de autor”, a declarat managerul.

Câte modele de videochat sunt în România

Dacă vă întrebați câte tinere au intrat în acest domeniu, Maria Borghină mărturisește că la un momendat, în țară existau undeva la 300.000 de modele, însă odată cu debutul crizei financiare, numărul acestora a crescut până la aproape 450.000.

Unele modele au venit din domeniul HoReCa, altele au preferat să combine studenția cu un job bine plătit. De asemenea, pentru a deveni model de videochat, limba engleză este obligatorie, așa că este nevoie de un curs de acest tip, dar și unul de dezvoltare personală. 

”În România, la un moment dat, erau undeva la 300.000 de modele. Odată cu această pandemie, eu cred că a urcat numărul undeva la 400-450.000 de modele. Poate mai mult persoanele care lucrau în HoReCa au fost mai interesate din punctul ăsta de vedere. O fată trebuie să fie muncitoare, să înțeleagă că după va trebui să investească în limba engleză, deci sunt ore de limba engleză, și în dezvoltare personală”, a mai adăugat aceasta.

Salariu de 30.000 de dolari lunar

Un model de videochat a vorbit despre propria sa experiență, dar și despre modul în care a ales să accepte provocarea videochat-ului. Irina mărturisește că a terminat trei facultăți, a deținut propria firmă de tranport de animale vii, însă lucrurile nu au mers în direcția în care și-ar fi dorit.

Acesta a fost punctul în care a simțit nevoia de o schimbare și a ales să se alăture echipei de videochat. În doar prima lună de activitate, modelul susține că a câștigat mai bine de 2.000 de dolari, iar în ultima luni de activitate, veniturile s-au ridicat până la 30.000 de dolari.

Videochat-ul nu este însă o carieră pentru eternitate, motiv pentru care, modelul susține că după ce va încheia acest proces, își va deschide propria afacere cu banii câștigați. 

”Sunt o femeie de afaceri care promovează femeia! Acum lucrez, pentru că vreau să cresc și încep deja să cresc din ce în ce mai tare, acum lucrez cam 12 zile din 14 zile. Programul meu se încheie la 10 ore în cap. Indiferent că sunt în privat sau nu, bună ziua și la revedere, ne vedem mâine, programul meu s-a încheiat”, a mărturisit aceasta.