Pensionarii care vor plăti taxe la stat. Ludovic Orban cere egalitate în drepturi

de: Ana Toma
02 apr. 2021
Pensionarii care vor plăti taxe la stat. Ludovic Orban cere egalitate în drepturi
Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților

Pensionarii din România sunt din nou în centrul discuțiilor, doar că de această dată, președintele PNL, Ludovic Orban are un alt plan care i-ar putea descuraja pe foarte mulți vârstnici. Aceștia vor fi nevoiți să plătească taxe în continuare. 

Ludovic Orban mărturisește că pensionarii care continuă să lucreze nu trebiue să fie scutiți de la plata CAS, iar acest lucru ar putea genera o inegalitate a drepturilor. Cu alte cuvinte, chiar dacă au muncit 35 sau 40 de ani la stat, pensionarii vor scoate în continuare bani din buzunarul lor către stat.

Egalitate între pensionari și cetățenii de rând

Astfel, potrivit lideruli PNL, pensionarii care aleg să muncească după vârsta de pensionare, adică până la 70 de ani, dar și după, trebuie să plătească în continuare CAS, decizia de a lucra fiind în totalitate a lor.

Mai mult de atât, Ludovic Orban susține că este nevoie de o egalitate între pensionarii care muncesc și persoanele active pe piața muncii care plătesc impozite și contribuții indiferent de vârstă.

”Atât timp cât înregistrezi venituri din diferite activitiăți ca persoană activă, părerea mea este că trebuie plătite impozitele și contribuțiile, indiferent de vârstă, cu atât mai mult cu cât proiectul de lege care e supus dezbaterii și în procedură de adoptare de către Guvern presupune posibilitatea de a munci peste vârsta de pensionare, până la 70 de ani.

Prevede ca un drept și, atâta timp cât persoana este cea care solicită să-și continue activitatea, este o decizie a sa și este mai degrabă un drept. Nu văd de ce ar trebui să nu mai plătească contribuțiile pentru pensie”, mărturisește Ludovic Orban.

Un deputat PNL îl contrazice

Precizările liderului PNL nu sunt întâmplătoare și vin ca o reacție după ce deputatul liberal Alexandru Kocsis a depus un proiect de lege care prevede scurtirea de CAS pentru românii care aleg să rămână în activitate după 65 de ani, propunere care este în total dezacord cu dorințele lui Orban.

Alexandru Kocsis susține că a inițiat acest proiect pentru că toți cei care au muncit 35 de ani în câmpul muncii și-au împlinit practc datoria față de stat și nu ar mai trebuie să fie nevoiți să plătească în plus.

”Aceşti oameni care au contribuit la acest buget 35 de ani şi au susţinut plata atâtor pensii şi-au făcut din plin datoria faţă de acest sistem, ei ȋnşişi fiind astăzi ȋn categoria pensionarilor”, a motivat Kocis.

Liberalul a propus două posibilități în cadrul proiectuli de lege. Cu alte cuvinte pensionarii vor putea să aleagă între a plăti CAS în continuare și să ceară recalcularea pensiilor, fie să renunțe la plata CAS-ului și să își piardă dreptul la recalculare.