Pensionarii nu-și vor mai primi banii și taloanele direct acasă. PNL vrea să schimbe modul de livrare al pensiilor

de: Ana Toma
30 mart. 2021
Pensionarii nu-și vor mai primi banii și taloanele direct acasă. PNL vrea să schimbe modul de livrare al pensiilor

Răbdarea pensionarilor este pusă la grea încercare în ultima vreme. După înghețarea pensiilor, liberalii au noi planuri legate de livrarea pensiilor, dar și taloanele de pensii. Violeta Alexandru a anunțat depunerea unui amendament în cel mai scurt timp.

Cu alte cuvinte, fostul ministru al Muncii continuă să se implice activ în problema pensiilor din România. Aceasta a mărturisit că va depune în curând un amendament la legea pensiilor. Noul plan ar putea fi îl folosul pensionarilor din mai multe puncte de vedere.

Ce vrea să schimbe Violeta Alexandru

Amendamentul pe care Violeta Alexandru vrea să îl depună prevede ca taloanele de pensie să poată fi trimise în format electronic. Astfel, pensionarii nu vor mai fi nevoiți să aștepte ore în șir în case, poștașul, pentru un simplu document.

Discuția nu este una nouă, iar potrivit fostului ministru al Muncii, pe această temă au fost mai multe dezbateri. În situația epidemiologică aflată în vigoare, lucrurile sunt și mai complicate. Violeta Alexandru mărturisește că ideea ca toți pensionarii să meargă la poștă pentru un simplu talon și să stea în aglomerație este una total neinspirată.

”Am avut mai multe discutii cu pensionarii despre faptul ca, primind pensia pe card, postasii nu le mai aduc talonul de pensie. Necesar in relatie cu medicul de familie, pentru gratuitatea pe mijloacele de transport etc. (…) Ideea asta sa stai acasa, sa nu iti poti face niciun program in asteptarea postasului este, pur si simplu, depasita.

Ca si cea privind obligatia de a merge tu la posta pentru un serviciu pentru care statul plateste sa iti fie livrat. Nu mai vorbesc de faptul ca suntem in pandemie si ideea de a merge toti la posta mi se pare neinspirata”, anunță fostul ministru al Muncii.

Directorul general al Poștei Române confirmă

Înainte ca Violeta Alexandru să anunțe depunerea amendamentului, directorul general al Poștei Române, Horia Grigorescu a vorbit despre modul de distribuire al pensiilor și schimbările la care trebuie să se aștepte pensionarii.

Cu alte cuvinte, se dorește un sistem prin care toți pensionarii să-și poată primi pensia pe card. Acest sistem cuprinde montarea unor bancomate pe raza comunelor sau a satelor, de unde pensionarii își pot scoate banii.

Horia Grigorescu susține această inițiativă și o vede ca fiind singura soluție pe termen lung, mai ales în contextul în care România nu este în topul clasamentelor pirivind digitalizarea.

”Suntem conştienţi că pensiile de stat nu vor mai fi distribuite fizic într-un orizont de timp mediu şi de la această realitate va trebui să plecăm dacă vrem să punem bazele unei supravieţuiri reale a Poştei Române, să rămână un jucător important pe această piaţă”, a declarat Horia Grigorescu, pentru profit.ro.

Când se vor vedea rezultatele

Chiar dacă s-ar face acum aceste modificări, rezultatele ar putea fi vizibile abia după trei ani. Cu toate acestea, directorul general al Poștei Române susține că pe lângă modalitatea de primire a pensiilor, această nouă idee vine în sprijinul persoanelor care au acces la servicii financiare.

”Compania are în derulare un proiect în urma căruia, dacă se va concretiza, va permite Poştei Române să doteze localităţile rurale şi mici urbane cu bancomate, cu POS-uri, cu servicii financiare în interiorul oficiilor poştale.

Rezultatele acestui proiect se vor vedea peste 2-3 ani. Vorbim şi de constituirea de conturi poştale care, în viitor, vor migra către veritabile conturi bancare. Astfel, venim în sprijinul oamenilor care nu au acces la servicii financiare, dar şi în sprijinul companiei, în supravieţuirea şi reconstruirea acestei companii în viitor”, a mai menționat acesta.