Ce salariu încasează acum miliardarul Daniel Dines, după ce și-a vândut compania UiPath? A mai rămas doar cu 5% acțiuni

28 mart. 2021
Ce salariu încasează acum miliardarul Daniel Dines, după ce și-a vândut compania UiPath? A mai rămas doar cu 5% acțiuni

Daniel Dines a fost declarat cel mai bogat român în topurile revistelor de Business, având o avere estimată la aproximativ 2 miliarde de dolari. Totuși recent, el a coborât pe 2, după frații Dedemen, Dragoș și Adrian Pavăl, iar pe 3 se află Ion Țiriac.

Daniel Dines a dat lovitura în anul 2015, zece ani mai târziu după fondarea companiei sale, numită atunci DeskOver. Unicornul Uipath a fost înregistrat în SUA în statul american Delaware, dar cu sediul central la New York și numără în prezent 2863 angajați, având prezență legală în 29 de țări.

Cui a vândut Daniel Dines acțiunile UiPath

Daniel Dines mai are astăzi doar 5% din acțiunile Uipath, însă sunt acțiuni de clasă A, ceea ce înseamnă că au o putere de vot de 35 de ori mai mare decât cele de clasă A, pe care practic le-a pus în vânzare la Bursă, celor interesați.

Mai exact, UiPath urmează să se listeze la Bursa de la New York sub simbolul PATH, prin ofertă publică inițială (IPO), anunță voceabanilor.ro.

„Drept urmare, domnul Dines va avea capacitatea de a controla rezultatul chestiunilor care necesită aprobarea acționarilor, inclusiv alegerea directorilor și aprobarea tranzacțiilor corporative semnificative, cum ar fi o fuziune sau altă vânzare a companiei sau a activelor noastre”, scrie în prospectul de listare la bursă a UiPath.

Ce salariu primește Daniel Dines pentru funcția CEO al UiPath

Așadar Daniel Dines deține în continuare controlul UiPath și îndeplinește funcția de CEO. Salariul pe care-l încasează nu este, însă unul foarte mare, comparativ cu cel al omologilor săi, care încasează și de zece ori mai mult.

Daniel Dines a primit în anul fiscal încheiat pe 31 ianuarie 2021 un salariu de 106.000 de dolari, din care 100.000 de dolari au venit din România. Pe lângă acești bani, UiPath i-a mai plătit 100.000 de dolari pentru cheltuieli personale cum ar fi asigurarea de sănătate, mesele, abonamentul la sala de sport, securitate sau participare la evenimente.

Daniel Dines, este absolvent al Universității București, Facultatea de Matematică, se subliniază în prospectul de listare la bursă. El are 49 de ani și în ultimii ani a trăit și o telenovelă mondenă legată de divorțul de soția sa, care a fost și ea angajată a UiPath înainte ca șeful ei să-i devină partener de viață.

Vezi și Divorț cu scandal! Soția miliardarului Uipath cere ajutor statului român! Ce i-a făcut Daniel Dines