Ce salariu încasează Dacian Cioloș la Parlamentul European. Primește bonusuri și are și o serie de facilități

de: Ana Toma
10 mart. 2021
Ce salariu încasează Dacian Cioloș la Parlamentul European. Primește bonusuri și are și o serie de facilități
Dacian Cioloș a fost Comisar European pentru Agircultură în perioada 2010-2014

Dacian Cioloș a intrat în Parlamentul European în 2019. El este liderul formațiunii USR PLUS, alături de Dan Barna, iar pentru funcția de europarlamentar încasează o sumă destul de consistentă. 

Spre deosebire de alți oameni politici, europarlamentarii primesc salarii lunare destul de bune, dar și sume de bani pentru diurnă, sau șofer, mai ales în cazul celor care fac naveta de la București. Salariile lor pot varia, însă nu sunt mai mici de 6.000 de euro.

Ce salariu încasează Dacian Cioloș la PE

Dacian Cioloș încasează pentru funcția de europarlamentar un salariu mai mare de 6.000 de euro. În general, salariul unui europarlamentar poate ajunge și la 8.750 de euro, iar acesta este și motivul principal pentru care foarte mulți politicieni își doresc să aiba o astfel de funcție.

De asemenea, un europarlamentar are destul de multe facilități. El primește diurnă, iar transportul îi este decontat, fie că este vorba despre bilete de avion, de tren, sau de autobuz.

Totuși, salariul de 8. 700 de euro nu este cel cu care europarlamentarii rămân în mână. Din această sumă se scad taxele UE și alte contribuții, iar la final, europarlamentarul primește 6,820 de euro.

Ce diurnă încasează un europarlamentar

Am aflat ce salariu încasează un europarlamentar, așa că trebuie să știm și ce înseamnă această diurnă și la ce valoare ajunge pentru a vedea suma totală lunară încasată.

În funcție de activitatea pe care o desfășoară, europarlamentarii beneficiază și de plata cazării fie la Strasbourg, fie la Bruxelles. Astfel, bonus, pe lângă cei 6.000 de euro încasați, Dacian Cioloș, dar și orice alt europarlamentar poate să mai primească în plus alți 4.000 de euro.

Ce alte beneficii primește Dacian Cioloș

Pentru ce este acordată această sumă? Ei bine, acești bani sunt dați pentru ca europarlamentarul în cauză să își facă treaba mai bine, pentru biroul de europarlamentar cu toate costurile necesare, abonamentele la telefonia mobilă, Internet etc.

Există două tipuri de diurne. În principiu, diurna zilnică este de 320 de euro pe zi. Pentru evenimentele care au loc în afara Uniunii Europene, pe de altă parte diurna este de 160 de euro, adică cam la jumătate.

Un europaramentar mai beneficiază și de decontarea cheltuielilor, atunci când călătorește pentru a participa la întâlniri cu grupuri politice sau la diferite evenimente de lucru.