Ce se întâmplă dacă mâncăm în fiecare zi carne? Cercetătorii de la Oxford au făcut publice rezultatele unui studiu de mare impact

07 mart. 2021
Ce se întâmplă dacă mâncăm în fiecare zi carne? Cercetătorii de la Oxford au făcut publice rezultatele unui studiu de mare impact
Foto: Emerson Vieira on Unsplash

Despre consumul de carne s-au elaborat deja enorm de multe studii, iar părerile oamenilor de știință sunt împărțite. Un lucru este, însă cert: dintotdeauna excesele au dăunat grav sănătății. Așa că un echilibru în alimentație cu siguranță va însemna și un organism sănătos și puternic.

Oamenii de știință de la Universitatea Oxford au întreprins mai multe cercetări și au concluzionat că persoanele care consumă de cel puţin trei ori pe săptămână carne roşie, carne procesată sau carne de pasăre, precum pui sau curcan, prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta boli de inimă, diabet, pneumonie şi alte afecțiuni, conform The Guardian.

Persoanele care au consumat carne de minim trei ori pe săptămână au dobândit mai multe probleme de sănătate

Studiul este întărit și de ultimele date transmise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care arată că o dietă bazată pe carne mai mult decât este cazul ne poate crea probleme de sănătate pe termen lung.

În medie, participanţii care au consumat carne în mod regulat, de trei sau mai multe ori pe săptămână, au avut mai multe probleme de sănătate decât participanţii care au consumat mai puţină carne”, se arată în studiu.

„Consumul mai mare de carne roşie neprelucrată şi carne procesată a fost asociat cu boli cardiace, pneumonie, boli diverticulare, polipi de colon şi diabate, iar consumul de carne de pasăre a fost asociat cu refluxul gastro-esofagian, gastrită, duodenită, boli ale vezicii biliare şi diabet”, mai spun cercetătorii britanici.

Nu trebuie uitat rolul important al consumului de carne

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că fiecare 70 de grame de carne roşie consumate zi de zi înseamnă un risc mai mare pentru boli de inimă cu 15% şi al diabetului cu 30%. Conţinutul de acizi graşi saturaţi, care duc la creşterea colesterolului determină aceste probleme.

Totuși trebuie precizat că aceste date provin dintr-o analiză a unui eșantion care cuprindea un număr mare de persoane supraponderale, care de asemenea consumau și multă carne, dar și alte alimente. Nu trebuie uitat rolul important al consumului de carne în problemele legate de anemie şi deficit de fier.