Nu preparați la grătar acest tip de carne! Este ca și cum ați fuma un cartuș de țigări! Enorm de mulți români fac această greșeală. Profesorul Ștefan Voicu explică

13 ian. 2021
Nu preparați la grătar acest tip de carne! Este ca și cum ați fuma un cartuș de țigări! Enorm de mulți români fac această greșeală. Profesorul Ștefan Voicu explică
Carnea la grătar nu este tocmai sănătoasă/ Photo by freestocks on Unsplash

Sărbătorile de iarnă vin cu mese îmbelșugate și probleme digestive pentru mulți dintre români și asta pentru că ne spunem că o dată în an ne permitem excesele. Și totuși, abuzurile alimentare sunt la ordine zilei pentru mulți dintre noi, fără să ne dăm seama.

Credem că mâncăm sănătos și ușor, dar în realitate ne supunem organele la grele încercări. Deja este de notorietate că în comerț devine din ce în ce mai greu de găsit pui, care să nu conțină hormoni sau care să nu fi fost tratați cu antibiotice. Mirosul puternic trădează cantitatea de substanțe toxice din el, dar cu toate acestea puiul se consumă în cantități mari sub această formă în continuare.

Carne de porc sau carne de pui? Care este mai sănătoasă?

În această perioadă a anului se consumă, însă foarte mult porc, care a devenit mai sănătos decât puiul, dar nu și dacă este pregătit la grătar.

„Foarte multă lume se păcăleşte dând la o parte carnea de porc şi mâncând puiul, cu piele. Este acelaşi lucru din punct de vedere al cantității de colesterol, sau alegând brânzeturi în locul cărnii. Brânzeturile maturate conţin grăsimi săturate. Mai multe decât carnea de porc!”, a explicat Laura Ene, medic primar diabet şi nutritive, pentru stirileprotv.ro.

Piept de pui sau mușchi de porc? Oricare, dacă stăm să calculăm caloriile. Puțini știu că ambele tipuri de carneau îngrașă la fel de multe, diferența făcând-o practic doar modul în care a fost crescut animalul sacrificat.

O alimentație sănătoasă prelungește viața/ Photo by Pablo Merchán Montes on Unsplash

Muşchiuleţul de porc, este echivalentul din punctul de vedere caloric și al încărcăturii de grăsime, şi cu pieptul de pui, poate fi consumat fără probleme chiar şi de către copii. Pe locul al doilea stă cotletul de porc. Este varianta ideală pentru o friptură la cuptor. Şi pe locul al treilea, nutritiv vorbind, găsim pulpa de porc. Sarmalele şi ardei umplut şi varza cu carne din pulpa de porc sunt pe locul trei la categoria de carne de porc pe care aş recomanda-o. O cumpărăm macră, o tocam acasă”, a precizat mediul Laura Ene.

Carnea la grătar are același impact ca atunci când se fumează țigări de tutun

Dar atenție, nu preparați mușchiulețul de porc la grătar, dacă vreți să fie sănătos. Mulți au impresia că afumarea este bună. În realitate, reprezintă o bombă pentru ficat. Prof. univ. dr. Ştefan Voicu, de la Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor, a explicat la emisiunea ”Doctor de Bine” ce înseamnă carnea de porc la grătar.

„Fumul conţine gudron, adică un carbune. Este aceeaşi substanţă din hârtia, care arde la ţigară. Organismul nu poate prelucra gudronul. O parte va fi eliminat, o parte, de dimensiuni nanometrice, trece în sânge. Se depune unde apucă. Ficatul e suprasolicitat, plămânul la fel. În 150 de grame de carne la gratar avem aceeaşi cantitate de grudron egală cu 200 de ţigari. Adică un cartuş de tigări. 150 de grame înseamnă cât palma mea!”, a explicat renumitul profesor.