Ce studii are Dan Barna. Cum a intrat în lumea politică și cum a ajuns lider al USR PLUS

de: Ana Toma
16 apr. 2021
Ce studii are Dan Barna. Cum a intrat în lumea politică și cum a ajuns lider al USR PLUS
Dan Barna

Dan Barna este vicepremierul României și în același timp, omul care continuă să îi ia apărarea fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, după ce acesta a fost demis din funcție. 

Puțini știu însă ce studii are Dan Barna la bază, cum și-a început cariera politică, dar și cum a ajuns în funcția de lider al USR PLUS. Politicianul avea cu totul alte aspirații în perioada adolescenței.

Ce studii are Dan Barna

Dan Ilie Barna s-a născut în 1975 la Sibiu, iar încă din perioada copilăriei, acesta avea un vis: să devină arheolog. Părinții au avut însă alte planuri pentru el, îndrumându-l către o altă facultate.

Astfel, liderul USR PLUS a absolvit Facultatea de Drept din București în 1998, iar în anul 2000, acesta a urmat și un curs de formare la International Development Law Institute din Roma.

Dan Barna și-a dorit mai mult, așa că după curs a mai urmat și un master în Management de proiect în cadrul Universității Politehnica din București.

Primul său contact cu lumea politică l-a avut în 1996, în perioada lui Crin Antonescu. Dan Barna a lucrat în Ministerul Tineretului și Sporturilor. De asemenea, până în anul 1999, acesta a mai ucrat pentru Transparency International la crearea Centrului de Consiliere Anticorupție pentru Cetățeni, a lucrat cu Asociația Salvați Copiii sau cu Delegația Comisiei Europene la București, unde a coordonat campaniile de informare privind Fondul Europa.

Cum a ajuns în USR PLUS

Intrarea lui oficială pe scena politică s-a produs de abia în 2016. După o vastă eperiență atât în domeniul privat cât și de stat, Dan Barna a devenit expert în accesarea fondurilor europene, fiind cooptat ca secretar de stat în guvernul condus la acea vreme de Dacian Cioloș, la Ministerul Fondurilor Europene.

Rampa sa de lansare a fost tot în 2016, atunci când a fost ales deputat USR de Sibiu. Câteva luni mai târziu, Barna și-a continuat ascensiunea și în 2017 a fost ales președintele partidului Uniunea Salvați România (USR) pentru un mandat de 2 ani, după ce fostul lider Nicușor Dan demisionase. 

În 2019, Dan Barna a fost validat pentru un nou mandat de președinte al USR și de asemenea, fost ales și candidatul Alianței USD-PLUS la alegerile prezidențiale, urmând ca partenerul său Dacian Cioloș, să devină din nou premier.

La momentul actual, Dan Barna ocupă funcția de vicepremier al României.