Cine ar urma să devină premierul României? Dan Barna a anunțat că USR-PLUS nu-l mai susține pe Florin Cîțu

14 apr. 2021
Cine ar urma să devină premierul României? Dan Barna a anunțat că USR-PLUS nu-l mai susține pe Florin Cîțu
Dan Barna, mai înalt decât toți ceilalți lideri politici

O criză politică în mijlocul unei crize pandemice globale este exact ce-i mai lipsea României în acest moment. După o serie interminabilă de gafe, premierul Florin Cîțu l-a demis pe Vlad Voiculescu și a cerut celor de la USR-PLUS să numească un alt ministru al Sănătății.

Șeful executivului anunțase că Dan Barna va prelua interimatul acestui portofoliu până când formațiunea va desemna un înlocuitor pentru Vlad Voiculescu. Și secretarul de stat, Andreea Moldovan, cea care a declanșat această criză, prin publicarea în Monitorul Oficial a unor noi criterii de carantinare, a fost demisă.

USR-PLUS nu-l mai susțin pe Florin Cîțu pentru postul de premier

Reacția USR-PLUS a fost una destul de rapidă și neașteptată. Dan Barna a anunțat că formațiunea pe care o reprezintă se simte agresată de premierul Florin Cîțu și că miniștrii din Guvern nu vor mai putea lucra cu el. În acest context, liderul USR a transmis clar că este nevoie de alt premier.

„Este o decizie unilaterală, imatură politic, care ridică semne de întrebare asupra premierului Florin Cîțu de a conduce un Guvern. Am vrut să luăm decizii împreună, asta s-a întâmplat până astăzi. Premierul m-a chemat la o discuție unde m-a informat de decizia deja luată. Luni în ședința coaliției agreaserăm că ieșim din acest joc de balet politic. Este o decizie care aruncă Coaliția într-o criză majoră. Din acest moment premierul Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR-PLUS”, a spus Dan Barna.

PSD vrea alegeri anticipate

PNL prin vocea lui Ludovic Orban a anunțat că tot Florin Cîțu va rămâne prim ministru, iar PSD solicită alegeri anticipate pentru a ieși din această criză. Toată lumea așteaptă o intervenție a lui Klaus Iohannis, care să medieze această situație delicată.

Potrivit surselor Voxbiz.ro, cei de la USR-PLUS au dorit să puncteze politic și să demonstreze că ei reprezintă, de fapt princiapa forță în Guvern. Mesajul este pentru electorat mai mult, în vederea unor viitoare alegeri. Nu s-a ținut deloc cont că România traversează o perioadă foarte grea și că românii au nevoie de măsuri pertinente atât din punct de vedere economic, cât și social și sanitar.

Cine ar urma să devină premier al României

Cei de la USR-PLUS au dorit să tulbure apele în PNL prin retragerea susținerii lui Florin Cîțu și să creeze un conflict intern între liberali. Se știe că cel care ar fi gata să preia executivul ar fi Ludovic Orban, dar în același timp liderii din Ardel și inclusiv Klaus Iohannis nu-l mai doresc președinte al PNL și încearcă înlăturarea acestuia de la butoane.

Așadar criza politică se va prelungi pentru că cei de la USR-PLUS sunt foarte fermi în acest moment și nu-l mai vor pe Florin Cîțu premier. Așadar cel care i-ar putea lua locul ar fi Ludovic Orban sau un alt nume surpriză din actualul guvern, mai exact Nicolae Ciucă, cel care ar fi trebuit să preia executivul de la bun început, dar care nu a avut susținere politică.