Ce vitamine conține vanilia și ce efecte pozitive are în organism mirosul de vanilie. Puțini știu câte beneficii are acest condiment

de: Ana Toma
06 mart. 2021
Ce vitamine conține vanilia și ce efecte pozitive are în organism mirosul de vanilie. Puțini știu câte beneficii are acest condiment
Vanilie

Vanilia este un condiment prezent în aproape toate deserturile. Vanilla planifolia este o plantă originară care crește în America Centrală și este de asemenea, unul dintre cele mai scumpe condimente din lume. Nu e de mirare, având în vedere ce beneficii oferă.

În cazul în care nu știai până acum, vanilia este folosită de cele mai multe ori pentru aromarea alimentelor și a băuturilor. De asemenea, o vei regăsi și în parfumuri, dar și în medicamente, după caz.

Ce este vanilia

Probabil te întrebi acum cum de cel mai scump condiment din lume este atât de accesibil și folosit în aproape toate alimentele. Ei bine, trebuie să știi că extractul natural de vanilie este fabricat din păstăile plantei de vanilie, care se găsește în mod obișnuit în zonele tropicale ale lumii.

Totuși, pentru că extractul natural de vanilie este costisitor și de asemenea, cerut la capacitate maximă, vanilina produsă în laborator este de obicei, folosită ca înlocuitor pentru vanilie.

Ce este vanilina? Ei bine vanilia ”sintetică” este fabricată din pastă de lemn și gudron de cărbune, însă nu oferă atât de multe beneficii pentru sănătate precum vanilia naturală, însă gustul este aproximativ asemănător, potrivit doc.ro.

Vanilia reală însă, poate fi utilizată în mai multe moduri, fie ca păstăi uscate, esență, pulbere, sau oleorezină de vanilie.

Ce beneficii are vanilina

Este timpul să afli acum care sunt beneficiile vanilinei. Aceasta este bogată în vitaminele B6 și B12. De asemenea, ea poate trata anxietatea și de asemenea, are un efect protector asupra tulburărilor depresive.

Probabil ai mai auzit până acum că mirosurile ne pot provoca emoții pozitive, iar acest lucru se aplică și în cazul vanilinei. Un studiu realizat în 2015 au confirmat legătura dintre persoanele depresive și mirosul de vanilie, asta pentru că vanilina a crescut atât nivelul serotoninei, cât și cel al dopaminei în țesutul cerebral, iar acest fapt sugerează că vanilia poate fi un potențial agent farmacologic pentru tratamentul tulburărilor depresive majore.

Un alt lucru pe care trebuie să îl știi despre vanilină este că aceasta este și un bun antioxidant. Ea luptă împotriva efectelor radicalilor liberi și ajută la încetinerea apariției semnelor îmbătrânirii.

Acesta este, de fapt și motivul principal pentru care vanilia este prezentă în cele mai multe parfumuri, dar și în creme anti-îmbătrânire. De asemenea, cremele solare care conțin vanilie sunt și mai eficiente.

Te protejează de microbi

Vanilina are și o activitate antimicrobiană. Specialiștii din domeniu au arătat că frunza, dar și tulpina extractului vanilie pot fi antimicrobieni puternici împotriva organismelor patogene, precum: Escherichia coli și mutantul său K12, Proteus vulgaris, Enterobacter aerogens, Bacillus cereus, Streptococcus faecalis, Klebsiella Pneumoniae, Salmonella typhi, Serratia marcescens și Pseudomonas aeruginosa, întocmai cum s-a arătat și într-un studiu5 din 2009.

De asemenea, trebuie să mai știi că extractul de etanol din frunzele de vanilie inhibă în mod eficient creșterea atât a bacteriilor gram-pozitive, cât și a bacteriilor gram-negative. Cu alte cuvinte, vanilia te poate proteja de acnee, coșuri și nu numai.

O altă utilizare a vaniliei de care probabil nu știai este faptul că în medicina tradițională, aceastaera folosită ca afrodiziac, dar și ca remediu în calmarea durerilor abdominale. Totodată, de-a lungul timpului, oamenii au mai mărturisit că vanilia poate reduce sau vindecă febra, spasmele și cariile, așa că acesta este încă un motiv în plus să o consumi.