Cea mai buna plăcinta cu mere. Rețeta tradițională a marilor bucătari. Ingredientele care-i dau un gust desavrasit

de:
17 sept. 2020
Cea mai buna plăcinta cu mere. Rețeta tradițională a marilor bucătari. Ingredientele care-i dau un gust desavrasit

Plăcinta cu mere este binevenită oricând în farfuriile noastre. Este delicioasă și este întotdeauna un desert îndrăgit de cei mici, mai ales în perioadele răcoroase. Chefi la Cuțite prezintă rețeta tradițională pentru plăcinta cu mere, iar ingredientul secret stă în aluat. 

Această rețetă tradițională pentru plăcinta cu mere are un aluat care se prepară cu untură de porc, el fiind specific românesc, iar în cazul în care nu aveți untură, o puteți înlocui cu unt gras, cu peste 80% grăsime.

Ingrediente 

Pentru aluat de plăcintă:

  • 200 gr untură, sau 250 gr unt cu 82% grăsime
  • 500 g făină(+50 g)
  • 250 ml apă
  • 50 ml ulei
  • 1 lingură oțet
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 linguriță sare

Pentru umplutură:

  • 2 kg mere ușor acrișoare
  • 3-4 linguri de zahăr
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • 1 linguriță de scorțișoară, pudră

Mod de preparare 

Se începe cu prepararea aluatului pentru plăcintă cu mere, care trebuie să stea la frigider o oră până se întărește grăsimea.

Între timp, amestecăm într-un vas: sarea, zahărul, uleiul, oțetul și apa rece. Cernem apoi făina într-un bol, facem o adâncitură la mijlocul ei și punem acolo amestecul din vas, apoi începem să încorporăm făina în acest amestec.

Frământăm un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios apoi presărăm făină pe blatul de lucru și întindem aluatul cu ajutorul sucitorului, într-o foaie cât se poate de subțire.

Ungem apoi foaia cu grăsimea moale( untura sau untul), presărăm o mână de făină peste unsoare și rulăm foaia strâns foaia de aluat. Apoi ungem ușor și ruloul cu puțină grăsime și îl răsucim strâns sub formă de melc.

Acoperim aluatul cu o folie alimentară și îl dăm la frigider, până se întărește grăsimea și îl putem folosi.

Următorul pas este prepararea merelor, pe care le dăm pe răzătoare și le caramelizăm pe foc, împreună cu zahărul, până își schimbă culoarea. Nu e necesar să le curățăm de coajă că pierdem o parte din dulceața lor. Le lăsăm apoi să se răcească și adăugăm peste ele, zahărul vanilinat și scorțișoara.

Înainte de asamblare și coacere, pornim cuptorul la 180 de grade, pentru a avea timp să se încălzească.

Scoatem aluatul de la frigider și îl împărțim în două. Întindem prima parte de aluat pe masa înfăinată și îl transferăm în tava unsă cu puțină grăsime și presărată cu făină. Înțepăm foaia de aluat din loc în loc cu o furculiță.

Peste aluat, întindem umplutura de mere. Întindem și a doua foaie de aluat și o așezăm peste mere. Cu un cuțit zimțat, crestăm foaia de aluat de deasupra, doar ușor, marcând porțiile de plăcintă cu mere.

Plăcinta se coace pentru 30-35 de minute, la 180 de grade, sau până se rumenește frumos la suprafață. O lăsăm apoi să se răcească și la final o pudrăm fie cu zahăr vanilat, fie cu scorțișoară.

O putem tăia în funcție de preferințele fiecăruia.