Cea mai invazivă aplicație. Milioane de utilizatori ar putea fi în pericol când o utilizează

de: Ana Toma
26 mart. 2021
Cea mai invazivă aplicație. Milioane de utilizatori ar putea fi în pericol când o utilizează

Am văzut răspunsul utilizatorilor WhatsApp în fața noilor schimbări anunțate de companie. Mulți dintre ei nu au mai stat pe gânduri și au ales să folosească alte aplicații. Totuși, dincolo de WhatsApp și Facebook, nici Instagram nu se poate lăuda la capitolul siguranță.

În urma unei analize realizate de firma de stocare în cloud, pCloud, s-a descoperit când de invazivă poate fi aplicația Instagram, cea prin intermediul căreia, influencerii și nu numai câștigă sume frumușele din reclamele pe care le postează, notează The Independent.

Cât de periculoasă este aplicația Instagram

Cu alte cuvinte, conform sursei citate, după analizarea recent introdusă a etichetelor de confidențialitate a aplicațiilor pe care companiile trebuie să le includă acum în App Store-ul Apple, a rezultat că Instagram colectează 79% din datele personale ale utilizatorilor.

Nu vi se pare periculos? Ei bine, mai departe, acest procent este partajat cu terții săi, iar pe lângă datele personale se încadrează istoricul căutărilor, locația, informațiile financiar, dar și contactele. Deci, cât de sgiur te simți acum folosind această aplicație?

Managerul digital la pCloud le-a explicat utilizatorilor maniera în care se produce această preluare a datelor.

Cum ajunge aplicația să îți folosească datele

Chiar dacă de multe ori nu suntem atenți și vrem doar să instalăm aplicațiile, ei bine, orice informație pentru care ne dăm acordul, poate fi parajată. Este vorba despre acea căsuță minusculă pe care mulți dintre noi o bifăm susținând astfel că suntem de acord.

”Orice informație pe care sunteți de acord să o adune o aplicație la înscriere poate fi analizată în beneficiul lor și chiar partajată. Totul, de la istoricul dvs. de navigare, la locația dvs., detaliile bancare, detaliile dvs. de contact și forma fizică în care vă aflați pot fi valoroase pentru aplicații pe care să le stocați, să le utilizați sau să le vindeți ”, a scris Ivan Dimitrov, manager digital la pCloud, într-o postare pe blog care detaia ceretarea.

Dincolo de faptul că generează bani, aplicația este și o adevărată sursă de date personale, așa că poate ar trebui să fiți mai atenți la ce împărtășiți pe rețelele de socializare.

”Cu peste 1 miliard de utilizatori activi lunar, este îngrijorător faptul că Instagram este un hub pentru partajarea unei cantități atât de mari de date ale utilizatorilor”, a mai spus acesta.