Perioada sărbătorilor de iarnă este una care pune la grea încercare sistemul nostru digestiv. Mesele îmbelșugate abundă în produse delicioase, dar care în combinație crează probleme destul de neplăcute în organism. Chiar dacă mâncăm câte puțin din fiecare, riscul de a acumula toxine în corp este ridicat.
Mulți aleg ca după Crăciun și Revelion să opteze pentru o cură de detoxifiere și caută soluții miracol, prin care să rezolve totul într-o zi. Ei bine, acest lucru nu este posibil. Eliminarea toxinelor se realizează lent și pe lângă ceaiurile pe care este bine să le consumați, ca adjuvant trebuie să urmați și un regim alimentar strict, bazat pe multe lichide și sport.
Cele mai bune ceaiuri pentru detoxifiere și care ajută ficatul să funcționeze mai bine sunt ceaiul verde, ceaiul de ghimbir, ceaiul de anghinare, ceaiul de mușețel cu mentă și ceaiul de roiboos. Însă, atenție nu consumați în exces. Beți 1-3 căni maxim pe zi, pentru că altfel s-ar putea să obțineți efectul advers.
Ceaiul verde este bogat în antioxidanți și are enorm de multe beneficii pentru organism. Ajută la eliminarea toxinelor și funcționează ca un tonic atunci când vă simțiți lipsiți de energie. Este bine să-l preparați sub formă de infuzie.
Ceaiul de ghimbir are un gust puternic, înțepător, dar dacă adăugați câteva picături de lămâie în el este chiar delicios. Medicii îl recomandă ca un aliat de nădejde pentru întărirea imunității, dar ajută enorm și tractul digestiv. Este bogat în antioxidanți și distruge bacteriile și virusurile.
Ceaiul de anghinare este un remediu excelent pentru cei care au probleme cu colecistul (fierea), dar și cu ficatul. Gustul nu este tocmai plăcut, fiind destul de amar, dar face minuni pentru ficat și ajută eliminarea toxinelor acumulate în vezica biliară.
Ceaiul de mușețel, combinat cu mentă ajută mult tractul digestiv. Este bine să-l beți, în special când resimțiți disconfort gastric și arsuri. Combinația aceasta formată din cele două plante reduce și senzația de greață, mai ales după o masă îmbelșugată, care a pus la grea încercare ficatul și colecistul.
Ceaiul de rooibos este preferat pentru că are un gust foarte bun. Dar el este recomandat și pentru că ajută foarte mult ca ficatul să funcționeze bine. Este bogat în antioxidanți polifenolici și flavonoide, fier, potasiu, calciu, flor, cupru, magneziu, mangan, zinc și acizi alfa. Acest ceai ajută și la încetinirea procesului de îmbătrânire, susține lupta organismului cu radicalii liberi și favorizează digestia.