Ceaiul de mușețel: Beneficii, moduri de întrebuințare, efecte secundare și contraindicații

de: Ana Toma
08 mart. 2021
Ceaiul de mușețel: Beneficii, moduri de întrebuințare, efecte secundare și contraindicații
Photo by Drew Taylor on Unsplash

Ceaiul de mușețel este cu siguranță un ceai pe care oricine l-a consumat măcar odată. Bunicii noștri ni-l dădeau de multe ori atunci când eram răciți, însă poate a venit momentul să afli mai multe despre această plantă cu adevărat miraculoasă.

În cazul în care nu știai până acum, mușețelul este o plantă erbacee din familia Asteracee. Din aceași familie fac parte și păpădia, dar și floarea soarelui. La fel ca și alte plante, mușețelul are și el o serie de beneficii pentru organism, atât din punct de vedere intern cât și extern.

Beneficiile ceaiului de mușețel

Există mai multe moduri de a te bucura de beneficiile acestei plante. Poți folosi capsule, extract de mușețel, uleiuri esențiale, unguente și cel mai simplu și cel mai practic, influzie și ceai de mușețel.

Ceaiul de mușețel a fost folosit încă din cele mai vechi timpuri. El are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Astfel, el poate ameliora rănile, iritațiile și de asemenea, poate diminua și simptomele răcelii, motiv pentru care multă lume îl consumă atunci când este răcit sau are simptome de acest tip.

Pe lângă beneficiile sale din punct de vedere medical, ceaiul de mușețel este o alegere bună atunci când ai probleme cu somnul. El are un efect calmant, iar studiile au demonstrat că apigenina, antioxidantul care se regăsește în mușețel, poate influența anumiți receptori din creier, ducând astfel da relaxarea stării de anxietate și stimularea somnului.

Întrebuințările ceaiului de mușețel

În cazul femeilor, ceaiul de mușețel poate ameliora durerile menstruale. Studiile efectuate de-a lungul anilor au demonstrat că femeile au resimțit o reducere a stării de anxietate.

De asemenea, în cazul persoanelor cu un nivel crescut de zahăr în sânge, ceaiul de mușețel poate preveni distrugerea celulelor pancreasului.  Un alt beneficiu al ceaiului de mușețel este ameliorarea inflamațiilor și îmbunătățirea sănătății inimii. Antioxidanții pe care îi conține au demonstrat acest efect, susțin cercetătorii.

Am aflat ce beneficii interne are, așa că este timpul să aflăm și o altă întrebunițare externă. Probabil ai mai auzit până acum că mușețelul este folosit destul de mult în prepararea produselor cosmetice cum ar fi cremele, unguentele, dar și produsele pentru păr.

Care este motivul? Ei bine, mușețelul are o serie de principii active care contribuie la calmarea simptomelor de dermatită dar și a altor afecțiuni ale pielii. De asemenea, șamponul care are la bază mușețel are un efect antimătreață ți protejează firele de păr, dar și scalpul.

Contraindicații și efecte secundare

Are beneficii majore asupra organismului, este o plantă sigură, însă trebuie să fim atenți la cantiatate. Cercetătorii susțin că atunci când este consumat în doze prea mari, ceaiul de mușețel poate duce la stări de amețeală și chiar de greață.

De asemenea, persoanele care au alergii la plantele din familia Asteraceae trebuie să evite această plantă. În caz contrar, s-ar putea trezi cu fel de fel de reacții alergice. Același lucru este valabil și în cazul produselor cosmetice care conțin mușețel.

Dacă vei suferi o operație cât de curând, încearcă să consumi mai puțin ceai de mușețel. Consumat pe o perioadă mai lungă, el poate avea efect anticoagulant, ducând astfel la o potențială interacțiune cu anestezicele generale.