Cel mai bun cozonac din lume. Rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu. Îl puteți prepara și voi oricând pentru că este totul foarte simplu

cozonac

Cozonacii sunt la mare căutare în ultima vreme, așa că dacă vrei să optezi pentru o variantă mai specială, făcută acasă, rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu este tot ceea ce ai nevoie. Este extrem de simplă și oricine o poate prepara.

Pentru a prepara această rețetă de cozonac, vei avea nevoie de câteva ingrediente de bază. Rezultatul va fi un desert mult mai deosebit și totodată delicios.

De ce ai nevoie 

  • 1 kg făină
  • 250 gr zahăr
  • 450 gr lapte
  • 5 ouă
  • 60 gr drojdie
  • 300 gr unt belgian
  • 500 gr nucă
  • 200 gr rahat
  • 150 gr ciocolată belgiană
  • 30 gr portocală confiată
  • 30 gr coajă de lămâie

    Cum îl prepari 

Rețeta păstrează gustul autentic românesc, iar rezultatul va fi un cozonac extrem de pufos și delicios. Modul de preparare este și el extrem de simplu. Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte și trei linguri cu făină. Se lăsă compoziția (maiaua) să crească până când își dublează volumul. Laptele se fierbe împreună cu zaharul, apoi se amesteca până se dizolvă, iar gălbenușurile se freaca cu sarea.

Se pune apoi făina într-un vas și se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiata și maiaua. Se frământă bine până se obține un aluat omogen, consistent și elastic.

Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră. Următorul pas este pregătirea. Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolata belgiana, rahat si stafide si se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou.

Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ două ore. Când aluatul a crescut se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.

Revista Presei