Chinezii au descoperit un tratament minune care ar bloca procesul de îmbătrânire. În ce constă acesta

27 feb. 2021
Chinezii au descoperit un tratament minune care ar bloca procesul de îmbătrânire. În ce constă acesta
Foto: Anna Auza on Unsplash

Anii treci și inevitabil lasă urmă pentru absolut toată lumea. Este drept că unii reușesc să se mențină mai mult timp tineri, păcălind vârsta, dar la un moment dat semnele îmbătrânirii devin destul de evidente. Ei bine, o echipă de cercetări din capitala Chinei au făcut o descoperire care a captat atenția tututor. Un tratament minune.

Aceștia lucrează de ceva timp la o terapie genetică care nu numai că ar întârzia și chiar bloca procesul de îmbătrânire, dar se pare că ar prelungi viața.

Studiile terapiei genice au fost realizate momenta doar pe șoareci, însă chinezii sunt optimiști și sunt de părere că rezultatele fabuloase obținute ar putea contribui în viitor la obținerea unui tratament similar și pentru oameni.

Durata vieții a crescut cu aproximativ 25%

Cercetătorii au remarcat că după aproximativ 6-8 luni, șoarecii pe care s-au făcut testele au început să prezinte o îmbunătățire generală a aspectului dar și a puterii de apucare. În plus, durata vieții lor a crescu cu aproximativ 25%.

Metoda pe care au aplicat-o a fost explicată într-o lucrare ştiinţifică publicată deja în jurnalul Science Translational Medicine și presupune dezactivarea unei gene numite kat7, despre care experții au descoperit că joacă un rol esenţial în procesul de îmbătrânire celulară.

„După şase-opt luni, aceşti şoareci prezintă o îmbunătăţire generală a aspectului şi a puterii de apucare şi, cel mai important, au o durată de viaţă extinsă cu aproximativ 25%”, a declarat Qu Jing, în vârstă de 40 de ani, specialistă în medicină regenerativă la Institutul de Zoologie din cadrul Academiei de Ştiinţe din China (CAS), citată de Reuters.

La șoareci nu au apărut efecte secundare

Oamenii de știință au ales din mii de gene studiate, doar pe acelea care au considerat că impact asupra îmbătrânirii celulare. Uuna dintre acestea, denumită kat7 avea cea mai mare contribuție, motiv pentru care au au inactivat-o în ficatul șoarecilor cu ajutorul unei metode numite vector lentiviral.

„Am testat funcţia genei într-o diversitate de tipuri de celule, în celula stem umană, celule stem mezenchimale, celule ale ficatului uman şi în celule ale ficatului şoarecilor şi la niciuna dintre aceste celule nu am observat niciun fel de toxicitate celulară detectabilă. Iar în cazul şoarecilor nu am observat, deocamdată, niciun efect secundar”, a mai spus Jing.

Pasul următor programt deja este testarea aceleiași metode pe maimuțe, iar echipa așteaptă să strângă noi fonduri pentru a putea trece la lucru.