Cine este Albert Bourla, CEO-ul Pfizer. Ce studii are la bază și cum a ajuns în companie

de: Ana Toma
30 apr. 2021
Cine este Albert Bourla, CEO-ul Pfizer. Ce studii are la bază și cum a ajuns în companie
Albert Bourla, CEO-ul Pfizer

Chiar dacă numele Pfizer a devenit mai cunoscut odată cu apariția vaccinului menit să ne protejeze în fața virusului ucigaș, compania este una de renume din mai multe puncte de vedere, iar povestea CEO-ului este una cu adevărat demnă de laudă. 

Puțini știu însă cine conduce Pfizer și cum a ajuns să lucreze în cadrul acestei comapnii. Albert Bourla este CEO-ul Pfizer, iar recent a vorbit cu mai mulți jurnaliști de la publicații celebre din Europa, mărturisindu-și povestea de viață.

Cine este CEO-ul Pfizer

Albert Bourla a copilărit în Salonic, Grecia și este de origine evreu. El a studiat medicina veterinară în Grecia, fiind un student strălucit care a reușit să obțină un doctorat în biotehnologie reproductivă la școala veterinară a Universității Aristotel din Salonic.

După studii, în 1993, Bourla s-a angajat la Pfizer, fiind recrutat ca director tehnic pentru divizia de sănătate animală din Grecia, apoi pentru toată Europa și restul lumii.

La vârsta de 34 ani, el a luat decizia de a se stabili în SUA, schimbându-și numele. Deși părinții săi l-au numit Abraham Bourla, el a decis să rămână la numele de Albert. Câțiva ani mai târziu s-a căsătorit, cu o tânără evreică, la fel ca el, alături de care are doi copii.

În tot acest timp, Bourla a avut grijă să crească în ierharia Pfizer, ajungând în vârful acestui imens laborator farmaceutic american la 1 ianuarie 2019, după ce a fost, potrivit anturajului său, un director excepțional al operațiunilor globale ale grupului.

SUA i-a purtat noroc?

Jurnaliștii l-au întrebat dacă decizia sa de a pleca în SUA a avut sau nu un impact asupra evoluției sale din punct de vedere proefsional și dacă consideră că ar fi reușit să ajungă la aceași funcție dacă ar fi rămas în Europa.

Cu toate acestea, Bourla mărturisește că nimic nu ar fi fost diferit. 

”Aceasta este cea mai dificilă întrebare. Mă tem că răspunsul este că ar fi fost posibil, dar este puțin probabil. Statele Unite, cu toate controversele pe care le poate avea această țară, au ceva minunat – te îmbrățișează cu brațele deschise când ajungi.

Am fost ales CEO al acestei companii de către un consiliu de administrație care știa umilele mele începuturi într-o țară mică, care știa accentul meu greu și engleza mea stâlcită. (…) Când mi-au dat vestea, știi ce le-am spus? «Se întâmplă doar în America»”, a mărturisit CEO-ul Pfizer.