Vaccinurile Pfizer și Moderna nu funcționează în cazul acestor persoane. Bolile care au un răspuns imun la vaccinare

de: Ana Toma
21 apr. 2021
Vaccinurile Pfizer și Moderna nu funcționează în cazul acestor persoane. Bolile care au un răspuns imun la vaccinare
Foto: Macau Photo Agency on Unsplash

Eficiența vaccinurilor produse de Pfizer și Moderna a fost demonstrată, însă există pacienți în cazul cărora, aceste tipuri de vaccin nu sunt de mare ajutor. Un nou studiu a demonstrat răspunsul acestora la vaccinare.

Cercetătorii din Italia au observa că răspunsul imun al persoanelor vaccinate cu seruri de bază de ARN mesager, adică Pfizer sau Moderna, ar putea fi influențat de anumiți factori. Printre aceștia se numără fumatul, obezitatea, dar și hipertensiunea, scrie wionews.com.

Stilul de viață scade eficiența vaccinului

Cu alte cuvinte, deși vaccinurile cu ARN mesager oferă un factor de protecție de mai bine de 90%, noul studiu realizat în Italia demonstrează că stilul de viață, dar și afecțiunile persoanelor vaccinate, poate influența titlul de anticorpi.

Rezultatele au fost cât se poate de clare. Nivelul de anticorpi în cazul persoanelor care suferă de obezitate și care s-au vaccinat a fost mai mic decât în cazul persoanelor cu o masă corporală normală.

În cazul fumătorilor, studiul a demonstrat că aceștia au prezentat și ei la rândul lor un nivel mai scăzut de antcorpi, la fel ca și în cazul persoanelor obeze. Cu alte cuvinte, persoanele care sufereau de obezitate aveau un titlu de anticorpi cu indicele 1426, în timp ce persoanele cu greutate normală un indice de 1819.

De asemenea, fumătorii au obţinut un indice de anticorpi de 1099, în timp ce nefumătorii – 1921. În cazul celor cu hipertensiune arterială, aceștia au obţinut un scor de 650, în timp ce persoanelecu tensiunea normală – 1911.

Cum explică cercetătorii rezultatele

Explicația cercetătorilor este una foarte simplă. În cazul persoanelor care suferă de obezitate, depozitul de grăsime este mai mare, iar nivelul scăzut de anticorpi este mai mic. Ca și concluzii, cercetătorii din Italia susțin că încă este imposibil de știut dacă indicele scăzut de anticorpi influențează sau nu dezvoltarea unei forme de infectare.

”În prezent, este imposibil să se determine indubitabil dacă un indice scăzut de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 duce la o probabilitate mai mare de a dezvolta COVID-19.

Cu toate acestea, titlul de anticorpi se corelează cu protecţia împotriva mai multor viruşi, inclusiv SARS-CoV-2, iar constatarea că obezitatea, hipertensiunea şi fumatul sunt asociate cu un răspuns imun mai scăzut reclamă o atenţie suplimentară (în ceea ce îi priveşte pe cei care se încadrează în aceste categorii – n.r.)”, au mărturisit autorii studiului.