De la ce vârstă ar trebui să renunțăm să mai bem lapte? Medicul Ioan Nedelcu a explicat de ce produsele lactate nu mai sunt la fel de bine tolerate de organism

de: Ana Toma
12 mart. 2021
De la ce vârstă ar trebui să renunțăm să mai bem lapte? Medicul Ioan Nedelcu a explicat de ce produsele lactate nu mai sunt la fel de bine tolerate de organism

Laptele este alimentul copilăriei. El este hrănitor, bogat în vitamine și de asemenea, cel care ne oferă calciul de care avem nevoie pentru sănătatea oaselor noastre. Puțini știu însă că de la o anumită vârstă, laptele ar trebui evitat mai degrabă decât consumat în exces.

Profesor dr. Ioan Nedelcu a vorbit despre motivele principale care ar trebui să ne facă să ne gândim de două ori înainte de a mai consuma lapte la o vârstă adultă. Chiar dacă este un aliment sănătos, nu ne mai aduce aceleași beneficii ca în perioada copilăriei.

De ce trebuie să renunțăm la laptele de vacă

Medicul a prezentat o ipoteză destul de logică. El susține că laptele de vacă are misiunea de a face puiul văcuței să crească mult mai repede, iar pentru a face acest lucru trebuie să fie bogat în proteine și hormoni de creștere.

Cu alte cuvinte, o persoană care consumă lapte de vacă va consuma și ea acele proteine și acei hormoni de creștere și la ce îi folosește? În condițiile în care omul a ajuns deja la maturitate și nu mai are de unde să crească, toate aceste ingrediente nu vor face altceva decât să ne îngrașe. Deci cam după 20 de ani trebuie redusă cantitaea de lapte.

”Dacă am ajuns deja la vârsta maturităţii, hormonii aceştia de creştere nu mă vor înălţa, dar mă vor îngrăşa. Şi mă îngraşă şi pentru că am foarte multă grăsime adusă din lactatele respective”, a spus medicul, pentru csid.ro.

Avem nevoie cu adevărat de lapte?

Medicul a vorbit și despre miturile privind consumul de lapte. Multă lume consideră că cine mănâncă lapte, are și oase dure, însă profesorul Ioan Nedelcu susține că nimeni nu are nevoie de oase dure, ci din contră, toată lumea are nevoie de oase elastice care să se poată îndoi la efort și să poată prelua efortul.

Cu alte cuvinte, medicul susține că oasele încărcate de calciu nu ne sunt atât de folositoare pe cât credem. Potrivit acestuia, cele elastice sunt mult mai benefice și ele sunt cele de care avem nevoie.

”Eu am novoie de proteine pentru elasticitate şi mai puţin de calciu. Acesta este paradoxul laptelui”, a mai spus medicul.

Ce alternative avem

Medicul le recomandă persoanelor cu o vârstă înaintată să renunțe treptat la lapte. În schimb, pot apela la iaurt, brânzeturi, sana, sau chefir. Prin fermentare, acestea protejează flora intestinală, deci nu ne afectează cu nimic într-un mod negativ organismul.

De asemenea, medicul mai recomandă și laptele de soya, de migdale sau de orez pentru o dietă echilibrată.

”De la o anumită vârstă, laptele dulce animal trebuie înlocuit în dietă cu lapte vegetal, de soia, de migdale, de orez. Brânzeturile speciale, fermentate, topite, trebuie consumate puţin, de poftă. Am voie iaurt, sana, chefir pentru că sunt fermentate şi îmi aduc floră lactică, sănătoasă, de care am nevoie”, a adăugat el.

Profesorul Ioan Nedelcu a mai spus și unul dintre cei mai importanți factori: cantitatea. Totul este să știm când să ne oprim și cât să consumăm pentru a avea un organism sănătos și pentru a nu face abuz de anumite proteine sau vitamine.