Ziua Sfinților Mucenici. Preparatul pe care trebuie să îl mănânci astăzi. De ce ingrediente ai nevoie și cum îl prepari

de: Ana Toma
09 mart. 2021
Ziua Sfinților Mucenici. Preparatul pe care trebuie să îl mănânci astăzi. De ce ingrediente ai nevoie și cum îl prepari
Mucenici moldovenești

Luna martie nu este numai despre femei. După ce am sărbătorit 1 și 8 martie, pe 9 martie sărbătorim ziua Sfinților Mucenici, zi în care, evident, trebuie să mănânci mucenici.

Ziua Sfinților Mucenici are un obicei pe care toată lumea îl știe și anume mucenicii. Fie că sunt cu zeamă, fie moldovenești, ei trebuie consmați pe data de 9 martie. 

Rețeta pentru mucenicii moldovenești

Dacă vrei să te bucuri de un gust deosebit și în același timp să respecți și tradiția, poți prepara singur acasă cei mai delicioși mucenici moldovenești. Ei se prepară foarte ușor și cu ingrediente extrem de simple. 

Pentru a prepara această rețetă vei avea nevoie de următoarele ingrediente pentru aluat: 

  • 600 gr faina
  • 10 gr drojdie uscata
  • 4 oua
  • 150 gr zahar
  • 125 gr unt topit
  • 250 ml lapte
  • esenta de rom
  • esenta de vanilie

Ornament și sirop

  • 1,5 l apa
  • 600 gr zahar
  • coaja de portocala
  • esenta de rom
  • esenta de vanilie
  • miere
  • 100 gr miez de nuca macinat.

Cum îi prepari

Rețeta pentru mucenicii moldovenești este extrem de simplă. Dacă ai mai preparat până acum cozonaci, de această dată își va fi mult mai ușor.

Primul pas este topirea untului la bain-marie. Între timp, ouăle se bat precum omleta, iar laptele se încălzește ușor. Mare atenție la ouă. Ele trebuie să fie la temperatura camerei atunci când le bați și nicidecum scoase direct de la frigider.

Drojdia se amestecă cu puțin lapte, iar apoi se adaugă zahărul și două linguri de făină. Compoziția obținută se amestecă până se obține maiaua, care se lasă la crescut timp de 15 minute. 

În funcție de preferițe, aluatul poate fi frământat la mână, sau pregătit la mixer. Se pun într-un vas făina, ouăle, maiaua, zahărul și esențele, apoi se frământă.

Laptele trebuie adăugat treptat pentru a obține un amestec uniform, iar după ce am terminat cu laptele, se adaugă uleiul, iar amestecul se frământă până devine mai puțin lipicios. Se lasă apoi la dospit timp de o oră. 

Până trece timpul se poate prepara siropul. Se pune apa pe foc, apoi se adaugă zahărul, esențele și coaja de portocală. Mare atenție la bucățile de coajă. Ele trebuie să fie mai mari, pentru că vor fi scoase din sirop după fierbere. 

Cum se modelează mucenicii moldovenești 

Aluatul a crescut, siropul este gata, deci urmează modelarea. Aluatul se mai frământă puțin pentur a scoate aerul, apoi se rupe o bucată și se modelează cu mâinile. 

Pe masă trebuie să fie presărată făină pentru ca a luatul să nu se lipească, iar aluatul se răsucește în formă de ”8”. 

Se așează apoi hârtia de copt pe tavă și se pun mucenicii, care se ung cu un ou bătut și amestecat cu puțin lapte. Se lasă la cuptor pentru 20-25 de minute și pot fi testați cu scobitoarea.

Cum s-au răcit, deasupra lor se toarnă siropul călduț, aproximativ 2-3 linguri pentru fiecare în parte. La final, mucenicii se ung cu miere după gust, apoi se presară nuca măcinată deasupra.