E oficial! Când va renunța România complet la restricții. În ce condiții s-ar prelungi termenul

de: Ana Toma
06 apr. 2021
E oficial! Când va renunța România complet la restricții. În ce condiții s-ar prelungi termenul
Florin Cîțu la Europa FM

Ne apropiem de normalitate, iar ideea este sisținută atât de premierul Florin Cîțu, Ludovic Orban, dar și de Dan Barna. S-a aflat data la care România va renunța complet la restricții și după ce criterii se va face trecerea spre normalitate.

Premierul Florin Cîțu a anunțat formarea unui comitet interministerial care va asigura revenirea la normalitate a țării de la 1 iunie. Cu alte cuvinte, este foarte probabil, ca în prima lună de vară să putem circula liber și să putem merge la magazine cât dorim.

România se întoarce normalitate

Toate ministerele vor fi implicate în acest comitet, iar decizia vine după rezultatele vaccinări, dar și după semnele restricțiilor deja impuse. După scurtarea programului de funcționare al magazinelor și reducerea orei de circulația, s-a constat deja o scădere a infectărilor, semn că România este pe drumul cel bun și va ajunge la normalitate mai repede decât se esteima.

”Voi anunţa constituirea unui comitet interministerial, sub coordonarea premierului, care să asigure, de la 1 iunie, revenirea la normalitate a României. Vom începe, de fapt, acesta este primul jalon, primul pas, prima bornă pe care o punem pentru revenirea la normalitate”, a declarat Florin Cîţu.

Premierul țării a mai măturisit că situația epidemiologică din țară este stabilă, iar Paștele va putea fi sărbătorit în acest an, fără restricții ample așa cum s-a întâmplat anul trecut.

Decizia lui Florin Cîțu, susținută din două părți

Liderul PNL și liderul USR- PLUS s-au arătat mulțumiți de decizia premierului. Ludovic Orban susține că perspectiva a fost prezentată în urma unei analize largi și este susținută în totalitate. La fel de mult precum își doresc și românii revenirea la normalitate, atât de mult își doresc și liderii politici eliminarea restricțiilor cât mai repede.

”Premierul se gândește la anumite lucruri și când a prezentat această perspectivă de reducere a restricțiilor după 1 iunie și eu îl susțin. Sunt anumite element și informații pentru o reluare a vieții de la 1 iunie.

Perspectiva de revenire la o viață normală, de reducere a restricțiilor, mi se pare normal ca premierul să stabilească un obiectiv. Pentru atingerea lui e nevoie de acțiune concertată la nivelul autorităților și societății publice”, a declarat Orban.

Măsurile au dat roade

Dan Barna a declarat și el la rândul său că în momentul de față, eliminarea restricțiilor este o dorință și totodată un obiect pe care Guvernul în are, dar decizia va fi luată doar în funcție de stadiul pandemiei.

În ceea ce privește anularea acestora, liderul USR a ținut să sublinieze că de la 1 iunie, funcționarea magazinelor s-ar putea întoarce la normal, iar restricțiile de circualție ar putea fi de asemenea eliminate.

”Este o dorinţă, un obiectiv pe care îl avem cu toţii ca, într-un termen cât mai scurt, dacă se poate de la nivelul lunii iunie, să mai relaxăm o parte dintre aceste restricţii, în funcţie de care va fi stadiul pandemiei şi care vor fi cifrele şi la ATI şi spital şi numărul de teste pozitive.

Măsurile sunt dintre cele care există în momentul de faţă: cele legate de orele de funcţionare a magazinelor, cele legate de aceste intervale de restricţii care sunt în momentul de faţă în funcţiune. Vedem că am reuşit să ajungem într-o zonă de plafon şi asta este o veste cumva îmbucurătoare, sperăm să rămânem cât de puţin pe acest plafon şi apoi cifrele să înceapă să scadă”, a afirmat vicepremierul Dan Barna.