E oficial! Regulile pentru 1 mai și pentru noaptea de Înviere. Până la ce oră se va putea circula

de: Ana Toma
08 apr. 2021
E oficial! Regulile pentru 1 mai și pentru noaptea de Înviere. Până la ce oră se va putea circula

Discuțiile lungi din ultimele zile au ajuns la un acord comun. În acest an, slujba de Înviere se va desfășura într-un mod cât se poate de normal, iar românii vor putea circula liber. De asemenea, chiar dacă starea de alertă a fost prelungită, românii trebuie să se îngrijoreze de noi restricții.

Florin Cîțu a decis în final o serie de modificări pe care Guvernul le face odată cu prelungirea stării de alertă. Cu alte cuvinte, pentru data de 1 și 2 mai, restricțiile vor fi relaxate cât se poate de mult, iar masca de protecție este singurul lucru care ar putea rămâne obligatoriu.

Reguli pentru noaptea de Înviere

Astfel, conform premierului, circulația în noaptea de Înviere ar urma să fie permisă până la ora 5 dimineața. De asemenea, românii vor avea și mai mult timp pentru a-și face cumpărăturile necesare, magazinele urmând să rămână deschise până la ora 20:00 înainte de Paște.

Pe lângă restricțiile de circulație și prelungirea programului magazinelor, românii vor avea dreptul să și călătorească, spre deosebire de cele întâmplate anul trecut.

Premierul Florin Cîțu anunță că hotelurile de pe litoral pot fi deschise cu condiția să fie ocupate într-un procent de cel mult 70%.

”Pentru cei care vor merge la slujba de Paște, circulația pe timpul nopții să fie permisă până la ora 5:00;

  • magazinele să rămână deschise până la ora 20.00 vineri înainte de Paște;
  • stațiunile de pe litoral să fie deschise, respectând toate regulile în vigoare, dar cu capacitate de maximum 70% (exact așa cum sunt acum stațiunile de la munte)”, scrie Florin Cîțu pe Facebook.

Când începe Slujba de Înviere

Anunțul premierului Cîțu a fost tot ceea ce și-a dorit Patriarhia Română. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt, a menționat că anunțul premierului privind relaxarea restricțiilor în noaptea de înviere se înscrie în spiritul onest al dialogului purtat între cultele religioase și autorități în ultima perioadă.

De asemenea, Purtătorul de cuvând al Patriarhiei Române a mai declarat că românii vor putea asista la slujba de Paști, atât în interior cât și în curtea bisericii, respectând normele impuse de autorități. El a făcut de asemenea o solicitare credincioșilor să se prezinte responsabili, dar și cu bun simț.

Cum se va organiza Slujba de Înviere

În ceea ce privește organizarea Slujbei de Paști, dar și de Florii, toate detaliile urmează să fie prezentate în săptămânile următoare, a mai spus acesta. Transportul credincioșilor pe de altă parte constp în mijloc de transport personal, sau mers pe jos, în funcție de localitate de care aparțin.

”Anunţul de azi al premierului referitor la accesul liber la slujba de Înviere, care în ritualul ortodox (spre deosebire de cel catolic) se desfăşoară între orele 00.00-04.00, se înscrie riguros în logica, în litera şi în spiritul onest al dialogului purtat anul acesta între cultele religioase şi autorităţi.

Aşa cum am comunicat recent, accesul credincioşilor la biserică în noaptea de Paşti va fi posibil doar pe jos sau cu mijloc de transport personal. De asemenea, aşa cum se ştie, partea slujbei de Înviere la care asistă cea mai parte a credincioşilor se desfăşoară afară, în curtea bisericii.

Fireşte, totul trebuie să decurgă în condiţiile respectării foarte atente a măsurilor de siguranţă sanitară care implică şi solicită acum responsabilitatea şi bunul-simţ ale noastre, ale tuturor”, a fost o parte din mesajul transmis de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.