Elevii vor face școala online și după vacanța prelungită de Paști. Când ar putea reveni cel mai devreme la clase, în format fizic. Ministrul Sorin Cîmpeanu a dat detalii

31 mart. 2021
Elevii vor face școala online și după vacanța prelungită de Paști. Când ar putea reveni cel mai devreme la clase, în format fizic. Ministrul Sorin Cîmpeanu a dat detalii
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Valul 3 al pandemiei lovește puternic în populația de pe întreg mapamondul și toate statele au luat măsuri restrictive prin care să încerce stoparea răspândirii virusului. Nici România nu face excepție. Deși numărul protestelor a crescut în ultima perioadă, măsurile luate pe teritoriul țării noastre sunt mult mai relaxate decât în alte părți.

În ceea ce privește revenire copiilor la școală, în format fizic, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu vine cu vești proaste. După vacanța prelungită de Paști, din luna aprilie, elevii vor rămâne să facă tot școala online. Până când? Nu există un răspuns cert, ci doar un pronostic optimist.

Când vor putea elevii reveni la școală în format fizic

Deși populația se vaccinează încă din luna ianuarie, numărul cazurilor pe teritoriul României continuă să crească, iar medicii sunt alarmați de faptul că tinerii au început să fie tot mai afectați și să se interneze cu forme medii și grave. Sorin Cîmpeanu speră totuși ca școlile să revină la normal, poate la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie. Însă numai dacă se îndeplinesc anumite condiții

Vaccinarea merge foarte bine. Avem 150.000 angajaţi vaccinaţi acum, când vorbim, din învăţământ. (…) Până la începutul lunii mai vom avea un număr mult mai mare (n.r. de angajaţi din educaţie vaccinaţi).Mult peste jumătate din angajaţii din învăţământ. Primul-ministru şi-a asumat public în conferinţă de presă să spună că va susţine testarea noninvazivă despre care am discutat. (…)

Care să nu necesite personal medical, care să fie uşor de acceptat pentru părinţi, care să fie chiar autoadministrabilă de către copii. (…) Regulile de protecţie respectate, vaccinare, testare şi trend descendent va da ocazia Ministerului Educaţiei să vină cu argumente pentru deschiderea tuturor şcolilor, nu după scenariile verde, galben, roşu, cu prezenţă fizică.

Am avea şansa ca aceste zile în plus de vacanţă în aprilie să se transforme în zile de prezenţă fizică la sfârşit de mai, început de iunie. Ceea ce este un mare câştig. Este un imens câştig”, a declarat ministrul Educaţiei Sorin Câmpeanu la Digi24.

Cele 4 condiții care trebuie îndeplinite pentru ca elevii să poate reveni în școli

Acesta nu pare să se înțeleagă deloc cu Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății și nici cu Andreea Moldovan, secretarul de stat din ministerul Sănătății, care a propus ca fotbaliștii să joace meciurile cu măștile pe față și același lucru să-l facă și elevii la orele de sport.

Sorin Cîmpeanu insistă pentru testele non-invazive, în timp ce oficialii menționați mai sus vor teste PCR, pe care însă părinții le refuză. În plus nu există suficient personal medical pentru a pune în aplicare această idee. Doar 18% din școli au cabinet medical, iar lipsa personalului este acută și în spitalele din România..

Ministrul Educației spune că trebuie îndeplinit patru condiții pentru ca elevii să poată reveni cât mai repede la școală.

“Este nevoie de îndeplinirea a patru condiţii. Trei deja le avem. Le avem sau sunt în curs de a le avea, pentru că testarea este o promisiune. Vom insista în orice fel să se pună în practică acest lucru şi sunt convins că primul-ministru atunci când a făcut această promisiune publică a avut în cap inclusiv acoperirea bugetară necesară achiziţiei acestor teste. Am reuşit, cum, necum, să încheiem anul şcolar 2019-2020. Îl vom încheia şi pe acesta. Mai bine decât pe cel de anul trecut”, a spus Sorin Cîmpeanu.