Este într-adevăr periculos vaccinul Astra Zeneca sau este o campanie a concurenței? Cât costă o doză de Pfizer, Moderna comparativ cu Astra Zeneca

17 mart. 2021
Este într-adevăr periculos vaccinul Astra Zeneca sau este o campanie a concurenței? Cât costă o doză de Pfizer, Moderna comparativ cu Astra Zeneca
Foto: Macau Photo Agency on Unsplash

Numeroase țări din UE au suspendat vaccinare cu serul de la Astra Zeneca, pe motiv că acesta ar avea efecte adverse, care pun în pericol sănătatatea cetățenilor. Totuși până la această oră nu există date concrete, care să arate că suspiciunile sunt reale. Joi se așteaptă concluziile de la Agenția Europeană a Medicamentului.

După o lungă ședință, autoritățile din România au decis să continue vaccinarea cu Astra Zeneca, doar că din ce în ce mai mulți oameni se retrag din campanie și așteaptă să prindă un loc pe lista Pfizer BioNtech sau Moderna. În Franța, peste 85% dintre cetățeni susțin că nu au încredere în serul produs de britanici.

Totuși trebuie subliniat că peste 17 milioane de persoane au fost deja vaccinate în Regatul Unit și nu s-au înregistrat probleme majore. În acest context, apar din ce în ce mai multe întrebări cu privire la informațiile care se răspândesc rapid în întreaga Europă cu privire la vaccinul Astra Zeneca. Este oare periculos sau totul este doar o campanie a concurenței, ținând cont că prețul companiei engleze este cu mult mai mic comparativ cu cel produs de americani?

Sunt interese financiare în spatele campaniei duse împotriva Astra Zeneca?

Ramona Ioana Bruynseels se întreabă și ea într-o postare pe facebook dacă nu cumva în spatele campanieie de denigrare a Astra Zeneca ar fi interese financiare puternice.

„Oxford – AstraZeneca: 1,78 Euro
Pfizer – BioNTech: 12 Euro
Moderna: 18 Dolari

Uitându-mă la prețurile plătite de state pentru vaccinuri, nu pot să nu mă întreb dacă nu cumva, în spatele campaniei publice de denigrare a vaccinului AstraZeneca în Europa (și nu numai), stau interese financiare puternice…
Apoi, pentru că AstraZeneca nu e construit pe bază de ARN mesager, ci e un vaccin clasic, nu pot să nu mă întreb dacă campania aceasta negativă nu are legătură și cu acest aspect.
Voi ce credeți?
O zi frumoasă să aveți!”, a scris fosta candidată la alegerile prezidențiale din partea Partidului Umanist.

Date științifice și statistice despre vaccinul Astra Zeneca

Orlando Nicoară, fostul general manager al Mediafax, actual patron al News.ro și Profit.ro are și el o postare foarte interesantă pe subiect, care face o trecere în revistă a situației actuale legată de Astra Zeneca.

„Despre suspendarea sau nesuspendarea vaccinarii cu AstraZeneca, fara emotii:
Stiintific:
– Statistic, azi, nu exista date care sa ateste ca vaccinarea cu serul AstraZeneca genereaza mai multe probleme de coagulare a sangelui decat media normala la nivel a 100.000 de locuitori.
– In UK este vaccinul folosit cel mai mult, logic, fiind un produs „local” si fiind fabricat in UK (3 fabrici). Nu au fost raportate probleme majore desi sunt aproape 10 milioane de britanici vaccinati pana acum cu cel putin o doza de AstraZeneca.
–> Da, dar in Europa se vaccineaza cu doze produse in Belgia, diferite fata de cele folosite in UK. Da, corect, dar „reteta” ar trebui sa fie aceeasi peste tot.
Moral/Politic:
– Politicienii din toate tarile au un sentiment de „vina” si sunt foarte atenti in ceea ce priveste orice reactie adversa a vaccinurilor. Vina = introducerea vaccinarii in regim de urgenta, fara sa a se evalua eventualele efecte adverse in timp. Practic ei au fost intre ciocan (aprobarea unor vaccinuri pentru folosirea in regim de urgenta) si nicovala (rezolvarea pandemiei). Iar orice „incident” legat de vaccinare poate fi speculat politic.
– Daca va uitati ce tari au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca veti observa ca majoritatea sunt tari cu alegeri in acest an sau anul viitor:
– Olanda – alegeri generale care au loc maine
– Germania – alegeri generale in toamna
– Bulgaria – alegeri generale si prezidentiale in toamna
– Norvegia – alegeri generale in toamna.
– Cipru – alegeri generale in Mai.
– Islanda – alegeri generale in toamna.
– Slovenia – alegeri general anul viitor.
– Letonia – alegeri general anul viitor.
La astea se adauga Franta, unde vor avea loc alegeri prezidentiale anul viitor, iar presedintele Macron a tinut sa faca personal anuntul legat de suspendarea vaccinarii cu AstraZeneca. Plus Italia unde e un guvern condus de un tehnocrat/birocrat, a carui sustinere parlamentara depinde de politicieni.
– S-a mai vehiculat ca „atacarea” AstraZeneca are legatura cu producerea de catre anumite tari europene a vaccinului Sputnik V, produs de rusi. Nu cred in varianta asta din doua motive:
1. Sputnik nu cred ca va fi aprobat prea curand de Agentia Europeana a medicamentelor.
2. Dezvoltarea oricarei noi facilitati de productie va dura cel putin cateva luni, in timp ce vaccinurile AstraZeneca sunt aici, disponibile. Practic cineva trebuie sa se „sinucida” politic interzicand AstraZeneca acum dar neavand „alternativa” Sputnik disponibila.
– Un alt scenariu este sabotarea de catre ceilalti producatori, prin lobby politic, a celor de la AstraZeneca din motive de pret foarte mic – este cel mai ieftin vaccin. Nu cred nici aceasta varianta din trei motive:
1. Ar fi mult prea cinic, atat pentru celelalte companii pharma cat si pentru politicinii care ar face un astfel de lobby. Da, stiu, sunt optimist cand vine vorba de cinismul politicienilor/companiilor pharma insa cred ca nici chiar ei nu se preteaza la asa ceva.
2. Pfizer si Moderna nu pot livra azi pe masura cerintelor „pietei”
3. Toate tarile au cumparat la pretul setat de Pfizer si Moderna, nimeni nu a comentat, efortul financiar pentru achizitionarea vaccinurulor fiind oricum mult mai mic decat blocarea populatiei in case si pierderile cauzate in economie.
– Un alt scenariu vehiculat este ca AstraZeneca sunt „pedepsiti” de europeni pentru ca au livrat preponderent in UK in detrimentul UE/tarile europene. Acest scenariu nu merita comentat in nici un fel.
Concluzia?
Nu am o concluzie. Fiecare e stapan pe propria decizie si pe propria sanatate. Important e sa cititi, sa va documentati si sa nu va lasati manipulati. Si sa va protejati”, a scris Orlando Nicoară pe facebook.