Fructele care conțin cele mai multe enzime digestive. Te ajută enorm să ai un tranzit bun si sa te pastrezi sănătos

de: Ana Toma
04 ian. 2021
Fructele care conțin cele mai multe enzime digestive. Te ajută enorm să ai un tranzit bun si sa te pastrezi sănătos
Fructele sunt bogate în vitamine și ajută digestia/ Photo by Brenda Godinez on Unsplash

În cazul în care nu știai până acum, organismul tău are nevoie de enzime digestive pentru un proces de digestie cât mai bun. Acecste enzime au rolul de a descopune moleculele precum grăsimile, proteinele și carbohidrații în molecule mai mici, care pot fi ușor absorbite.

Dr. Laura Ene , Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice ne oferă informații legate de fructele care conțin cele mai multe enzime digetive și descrie modul în care acesta acționează în organismul nostru, potrivit doc.ro.

Cum are loc procesul de digestie

Puțini știu cum se desfășoară, de fapt, procesul de digestie. Potrivit medicului, toate alimentele și lichidele pe care le consumăm sunt descompuse în corp în forme mai simple, cum ar fi proteinele, carbohidrații, grăsimile și vitaminele.

În ceea ce privește substanțele nutritive, acestea sunt transportate în intestinul subțire și în sânge, unde oferă energie destinată creșterii și reparațiilor necesare în organism.

Aici vine și treaba enzimelor digestive. Ele sunt esențiale în acest proces, deoarece descompun molecule precum grăsimile, proteinele și carbohidrații în molecule chiar mai mici, care pot fi ușor absorbite.

În cazul în care suferi de probleme digestive, trebuie neapărat să adaugi aceste fructe în meniul tău zilnic. Ele au un rol esențial în procesul digestiv și sunt o soluție optimă spre deosebire de suplimentele alimentare.

Fructele care conțin cele mai multe enzime digestive

Ananasul este primul în topul fructelor care conțin cele mai multe enzime digestive. Potrivit medicului Laura Ene, Acest fruct este bogat bromelaină, o enzimă care contribuie la descompunerea proteinelor, ceea ce ajută la digerarea și absorbția acestora.

Papaya este un alt fruct tropical bogat în enzime digestive, la fel ca ananasul. În cazul în care nu știai, acesta conține proteaze care ajută la digerarea proteinelor, cunoscute sub numele de papaină.

Totodată, studiile au arătat că administrarea unei formule pe bază de papaya poate ajuta la ușurarea simptomelor digestive ale sindromului de intestin iritabil, cum ar fi constipația și balonarea.

Mango este un alt fruct exotic care conține enzime digestive. Potrivit specialistului, fructele de mangă conțin amalize, care au rolul de a descompune carbohidrații din amidon în zaharuri precum glucoza și maltoza.

Important de știut este faptul că enzimele amilazice din mango devin mai active pe măsură ce fructele se coc.

Bananele, o adevărată minune pentru digestie

Dacă ești un mare iubitor al bananelor trebuie să știi că ele sunt esențiale în procesul de digestie. Potrivit medicului, ele conțin amilaze și glucozidaze, două grupe de enzime care descompun carbohidrații complecși precum amidonul în zaharuri mai mici și mai ușor de absorbit.

Banane

De asemenea, pe lângă conținutul lor de enzime, bananele sunt o sursă excelentă de fibre dietetice, care pot ajuta și ele sănătatea digestivă.

Avocado este un alt fruct minune pentru organismul tău. Faptul că este bogat în grăsimi sănătoase și sărac în zahăr, îl face un fruct cu adevărat deosebit. Mai mult de atât, el conține lipază, enzimă care ajută la descompunerea moleculelor de grăsime în molecule mai mici, cum ar fi acizii grași și glicerolul, care sunt mai ușor de absorbit de organism .

Persoanele care țin cure de slăbire trebuie să știe că lipaza este produsă și de pancreas, deci nu este nevoie să fie luată din dietă, dar administrarea unui supliment cu lipază, de exemplu, poate ajuta la ușurarea digestiei, mai ales după o masă bogată în grăsimi.

Fructul care reduce balonarea 

Kiwi-ul este și el o sursă excelentă de enzime digestive, în special o protează numită actinidaină. Specialiștii sunt de părere că actinidaina este unul dintre motivele pentru care consumul de kiwi pare să ajute digestia.

În același timp, în urma unor cercetări s-a mai descoperit faptul că fructul de kiwi are un rol esențial în digestie, reduce balonarea și contribuie la combaterea constipației.