H&M dă lovitura în plină criză financiară. Impactul complet neașteptat al redeschiderii magazinelor

de: Ana Toma
16 mart. 2021
H&M dă lovitura în plină criză financiară. Impactul complet neașteptat al redeschiderii magazinelor
H&M

La fel ca și alți mari giganți precum Zara, H&M a trecut printr-o perioadă dificilă odată cu închiderea tuturor magazinelor. Chiar dacă clienții au putut face cumpărături online, plăcerea de a alege produsele direct din rafturile magazinelor nu se compară cu nimic altceva.

Probleme financiare au apărut pentru H&M odată cu debutul pandemiei, însă relaxarea măsurilor a dus la o revenire completă pentru gigant. Cifra de vânzări arată o redresare în luna martie, odată cu redeschiderea magazinelor, după luni întregi cu pierderi masive înregistrate.

Cum a fost afectat H&M

Și giganții au limitele lor, iar când vine vorba de pandemie, nimeni nu poate prevesti ce se poate întâmpla. Surpriza a venit pentru H&M în luna februarie, atunci când estimărilor lor au fost complet depășite.

Cu alte cuvinte, în perioada decembrie 2020 – februarie 2021, vânzările celor de la Hennes & Mauritz AB (H&M) au scăzut mai puţin decât anailștii au estimat. Mai mult de atât, în prima jumătate a lunii martie, odată cu ridicarea restricțiilor și deschiderea mai multor magazine din lume, vânzările au început să și crească, conform Reuters.

Dacă vă întrebați care sunt modificările în rândul vânzărilor, ei bine, al doilea retailer de îmbrăcăminte la nivel mondial a anunţat că vânzările nete au scăzut cu 27%, sau cu 21% în monedă locală, la 40,1 miliarde de coroane suedeze (4,72 miliarde de dolari). Toate acestea în condițiile în care, analiştii se aşteptau la un declin al vânzărilor de 30% în perioada decembrie 2020 – februarie 2021, primul trimestru fiscal al H&M, semn că redresarea gigantului ar putea dura mai puțin decât se aștepta oricine.

Câte magazine H&M au fost închise

Având în vedere că vorbim despre unul dintre giganții retailerilor de îmbrăcăminte la nivel mondial, numărul magazinelor închise este unul destul de mare. Conform sursei citate, la mijlocul lunii martie, aproximativ 900 din cele aproximativ 5.000 de magazine H&M erau închise din cauza restricţiilor.

Compania nu se aștepta în niciun caz la o redresar atât de devreme. În toamna anului trecut, H&M anunţa că intenţionează să închidă în 2021 sute de magazine, după ce criza sanitară și financiară a dus la creşterea achiziţiilor online.

Un lucru important de știut este faptul că, în ultimii ani, profitul H&M a scăzut, iar stocurile de haine nevândute au crescut, în condiţiile în care grupul nu a reacţionat suficient de rapid la modificarea cererii şi explozia comerţului electronic.