Nu mai cumpărați aceste alimente din magazine. Specialiștii au descoperit metale toxice în el

de: Ana Toma
12 feb. 2021
Nu mai cumpărați aceste alimente din magazine. Specialiștii au descoperit metale toxice în el
Sursa Foto: Alimentarium

Ne-am obișnuit să știm că majoritatea produselor din comerț nu sunt tocmai sănătoase, însă când vine vorba de alimentația copiilor, lucrurile stau diferit. Specialiștii au făcut o descoperire șocantă despre alimentele pe care bebelușii le consumă.

Bebelușii au nevoie de o alimentație variată și sănătoasă în primele luni de viață și nu numai, așa că este posibil ca noua descoperire a experților să nu fie una prea plăcută.

Metale toxice în mâncarea pentru bebeluși

Experții americani au fost șocați de cele descoperite. Conform unui raport publicat de aceștia, au fost descoperite ”cantități periculoase de metale grele toxice” în anumite alimente pentru bebeluși comercializate de patru mari companii.

În cazul care nu știți ce efect pot avea astfel de metale asupra sănătății copilului, ei bine, potrivit experiților, nivelurile ridicate de plumb și mercur din hrană pot afecta iremediabil creierul celor mici, scrie Reuters.

Dacă vă întrebați care sunt cele patru mari companii cu o astfel de problemă, este posibil să recunoașteți anumite nume. Conform sursei citate, în cadrul cercetării desfășurate în SUA pe produsele alimentare destinate copiilor sub un an, experții au examinat produsele a patru mari companii: Nurture Inc, Hain Celestial Group Inc, Beech-Nut Nutrition și Gerber – o unitate a Nestle.

Pericolul ascuns din alimente 

Nimeni nu se aștepta să facă o astfel de descoperire, mai ales având în vedere că este vorba despre viața unor bebeluși abia veniți pe lume. Totuși, conform raportului publicat în urma unei anchete ample, standardele interne ale acestor companii permit ”niveluri periculoase de metale toxice, iar documentele au arătat că producătorii au vândut adesea alimente care depășeau aceste niveluri”.

Un alt lucru care a generat îngrijorări în rândul anchetatorilor a fost lipsa de cooperativitate a altor trei companii care produc hrană pentru bebeluși, Walmart Inc, Campbell Soup Co și Sprout Organic Foods. Acestea au refuzat să susțină demersul investigației.

Cum este posibil așa ceva și cum de nu părinții nu știu ce cumpără? Lucrurile sunt foarte simple. Conform anchetatorilor, companiile listează pe ambalaj doar ingredientele, nu și metalele toxice din alimentele pentru bebeluși.

Pe etichetă nu apare nimic

Marea problemă din spatele acestui pericol o reprezintă eticheta. În acest context, după finalizarea cercetării, anchetatorii au cerut autorităților de reglementare din SUA să stabilească nivelurile maxime de metale toxice permise în alimentele pentru copii și să solicite producătorilor să testeze produsele finite pentru metale grele, nu doar pentru ingredientele înscrise pe ambalaje.

”Până în prezent, alimentele pentru bebeluși care conțin cantități mari de metale toxice nu poartă nicio etichetă sau avertisment pentru părinți. Producătorii sunt liberi să testeze doar ingredientele sau, pentru majoritatea alimentelor, să nu facă deloc teste”, se arată în raportul, care subliniază că agenția Food and Drug Administration (FDA) nu a luat nicio măsură pentru a schimba acest lucru.

Elementele toxice sunt și în aer 

Food and Drug Administration a avut și un răspuns total surprinzător. FDA a declarat că elementele toxice sunt prezente peste tot în mediu. De asemenea, ele pătrund în legumele și fructele folosite în mâncarea pentru bebeluși prin sol, apă sau aer.

”Deoarece acestea nu pot fi eliminate complet, obiectivul nostru este de a reduce expunerea la elemente toxice din alimente în cea mai mare măsură posibilă”, declara purtătorul de cuvânt al FDA.