Lovitură grea pentru pensionari! Pensiile ar putea scădea la finalul anului. Este cea mai proastă veste

de: Ana Toma
06 oct. 2020
Lovitură grea pentru pensionari! Pensiile ar putea scădea la finalul anului. Este cea mai proastă veste
Photo by Caroline Hernandez on Unsplash

Lovitură grea pentru pensionarii din România. Pensiile ar putea scădea semnificativ în perioada post pandemie. Analiștii au cel mai sumbru scenariu pentru următoarea perioadă. Sunt vizați milioane de români.

Un raport realizat de Nataxis subliniează faptul că în cazul unui al doilea val al pandemiei de coronavirus, ratele şomajului ar putea crește semnificativ în trimestrul al patrulea al acestui an.

Odată cu problemele apărute pe parte de șomaj, sistemele de pensii din Europa vor fi și ele grav afectate. Potrivit Financial Times, au crescut puternic presiunile asupra strategilor în sensul introducerii de reforme pentru a evita o criză de amploare.

Având în edere problemele majore cauzate de pandemie, analiștii avertizează că aceste creșteri masive ale șomajului nu vor face altceva decât să diminueze veniturile fiscale folosite pentru finanţarea pensiilor de stat şi vor reduce contribuţiile la schemele de economii pentru pensie administrate de angajatori şi persoane fizice.

Un alt aspect important în reprezintă reducerile de dobânzi şi noile programe de achiziţii de obligaţiuni susţinute de guverne. Acestea au erodat veniturile generate de fondurile de pensii din investiţiile făcute în instrumente cu venit fix, notează sursa citată.

Pensiile vor fi distruse

Guillaume Prache, managing director al Better Finance, trage un semnal de alarmă cu privire la acest aspect. Potrivit acestuia, dificultăţile economice şi măsurile de urgenţă luate de guverne ca reacţie la pandemie reprezintă ”combinaţia perfectă“ pentru distrugerea valorii pe termen lung al economiilor pentru pensie.

În același timp, el sugerează faptul că acest lucru este amplificat, având în vedere faptul că inclusiv şi înainte de COVID-19, oamenii aveau probleme în a genera suficiente venituri pentru pensie.

De asemenea, în anul 2019, puțini știu, însă randamentele fondurilor de pensii s-au redresat puternic datorită solidităţii pieţelor de acţiuni şi obligaţiuni, însă o parte din câştiguri au fost erodate în acest an. Legat de variaţiile legate de performanţele schemelor de pensii dintre ţări, acestea reprezintă un motiv de îngrijorare pentru strategii UE.

Furnizorii cheie trebuie protejați

Better Finance cere astfel autorităţilor să impună raportări standard ale datelor anterioare privind performanţele fondurilor de pensii pentru ca produsele să poată fi comparate mai uşor, dar şi ca UE să-i protejeze pe contribuabili în cazul falimentului companiilor de asigurări, furnizori cheie de produse de economii pentru pensii.

Alistair Byrne, strateg pe Europa în cadrul State Street Global Advisors își exprimă și el îngrijorarea cu privire la situația pensiilor. Acesta avertizează de asemenea că dobânzile reduse ar putea presiunile de finanţare pe companiile care oferă scheme în care beneficiile pentru pensii sunt legate de salarii.