METEO. Se schimbă radical vremea în România. Directorul ANM, Gabriela Băncilă, precizări de ultimă oră

23 feb. 2021
METEO. Se schimbă radical vremea în România. Directorul ANM, Gabriela Băncilă, precizări de ultimă oră

METEO. Mai sunt doar câteva zile până pe 1 Martie, când oficial trecem la un nou anotimp, primăvara. Și se pare că vremea se va schimba, conform speranțelor românilor. Temperaturile vor crește considerabil și vor atinge chiar și maxim de peste 20 de grade, cu mult peste nivelul normal.

Directorul ANM, Gabriela Băncilă, a anunțat că acest val de căldură, care a lovit țara noastra va dura cel puțin până la sfârșitul acestei săptămâni, dar apoi trebuie să ne așteptăm la temperaturi mai scăzute, mai aproape de valorile termice normale pentru această perioadă.

Cât timp va dura acest val de căldură care a lovit România?

„Acest val de căldură va dura pănă la sfărşitul acestei săptămâni când valorile termice vor mai scădea, dar această scădere a temperaturiilor pe care o estimăm pentru sfârșitul de săptămână nu va fi una care să determine înregistrarea unor temperaturi asemănătoare cu episodul anterior cu vreme foarte rece, ci temperaturi mult mai apropiate de cele normale pentru această perioadă și chiar ușor mai ridicate, respectiv valori termice ca, între 4 și cel mult 10, 12 grade„, a declarat Gabriela Băncilă într-o intervenție la Antena 3.

Directorul ANM a anunțat că vineri va fi o zi deosebit de caldă pentru acest sfârșit de iarnă și că maximele se vor duce în multe zone spre 19 grade. Chiar și în celelalte zile se vor resimți temperaturi ridicate, cu mult peste ceea ce ar fi normal în această perioadă.

În condițiile în care până atunci, cel puțin vineri de exemplu, la amiază vom înregistra frecvent temperaturi de 17, 18, 19 grade în zona de sud a țării în regiunile vestice, iar în toate aceste zile mai ales în zilele de joi și vineri foarte probabil să asistăm și la înregistrarea unor temperaturi în jurul a 20 de grade și puțin peste acest prag în zona dealurilor de Vest iar vineri este posibil să asistăm la înregistrarea unor temperaturi în jurul a 20 de grade și puțin peste chiar și în regiunile sudice.

În contextul în care și ieri dar și astăzi am înregistrat valori, izolate de 19 grade, vă dați seama că probabilitatea de înregistrarea unor temperaturi în jurul a 20 de grade și ușor peste 20 de grade este foarte ridicată„, a spus Gabriela Băncilă.

Când își intră primăvara în drepturi

În ceea ce privește mult așteptata primăvară, directorul ANM a spus că noul anotimp se va instala odată cu luna martie, dar asta nu înseamnă că nu vom avea parte de instabilitate termică. Așadar periodic și temporar, valorile din termometre vor mai scădea, dar nu vom mai experimenta episoade foarte reci.

„Putem spune că prima primăvara pentru că începutul lunii martie sau luna martie în general este caracterizată În general cu vreme caldă însorită stabile dar și episoade în care vremea este mai rece își mai fac apariții precipitațiile sub formă de lapoviță și ninsoare de ce Da putem spune că vine primăvara”, a conchis  Gabriela Băncilă.