Nu mai consumați aceste branduri de lapte din supermarketuri! Sunt toxice! Cercetătorii au dezvăluit și care este singurul lapte neprelucrat din comerț

20 nov. 2020
Nu mai consumați aceste branduri de lapte din supermarketuri! Sunt toxice! Cercetătorii au dezvăluit și care este singurul lapte neprelucrat din comerț

Laptele este unul dintre cele mai cumpărate și consumate alimente din supermarketuri. Tocmai de aceea, este bine să alegem un lapte de calitate, asupra căruia nu s-a intervenit cu alte substanțe. Din păcate, aproape 80% din brandurile de lapte din România sunt prelucrate. 

Românii consumă, în medie, 12 litri de lapte pe an. Și chiar dacă avem impresia că este mult, ei bine, aflați că europenii din vestul continentului consumă de patru ori mai mult lapte ca noi.

Care este cel mai bun lapte din comerț?

„Cel mai bun lapte atât din punct de vedere organoleptic, dar şi din punct de vedere al nutrienţilor continuţi şi al beneficiilor aduse organismului este laptele nestandardizat, cel care nu a fost prelucrat prin adăugarea de lapte parţial smântânit sau lapte smântanit sau orice adaos permis de lege sau omis prin acţiuni de lobby de legislaţia actuală.

Din păcate, 99% dintre cei care consumă frecvent lapte nu ştiu să facă diferenţa, pe baza informaţiilor trecute pe etichetă, între un lapte standardizat şi unul nestandardizat, aşa cum îl dă vaca, fapt ce reiese foare clar din oferta de lapte de consum existentă la vânzare în marile structuri comerciale”, spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.

Prin Campania Națională de Informare și Educare „Să învățăm să înțelegem eticheta!”, Asociația Pro Consumatori a analizat 26 de mărci de lapte cu 3,5% grăsime, care se găsesc în supermarketurile din România.

La realizarea studiului s-au avut în vedere mai multe obiective:

1. Analiza informațiilor de pe etichetele mărcilor de lapte de consum achiziționate, în vederea prezentării unor puncte de vedere
2. Prezentarea etapelor tehnologice specifice obținerii laptelui de consum standardizat
3. Aprecierea calității la laptele de consum
4. Prezentarea modificărilor legislative referitoare la etichetarea laptelui de consum

Mărcile de lapte analizate sunt următoarele: Poiana Florilor, Olympus, Lactag, Carrefour, 365, Covalact de Țară, Monor, Lăptăria cu caimac, Drag de România, Albalact, Rarăul, ProdLacta, SIM, Boni, Vreau din România, Oke, Pilos, Zuzu, Napolact, Milli, Proxi, Vadul Laptelui, Muller, Fulga și Auchan.

Ei bine, doar două mărci de lapte conțin lapte nestandardizat, adică lapte asupra căruia nu s-a intervenit prin adăugarea de lapte praf, lapte parţial smântânit, lapte smântânit sau grăsimi din lapte!

Primul brand cu lapte „așa cum îl dă vaca” este de la „Lăptăria cu caimac”, brand care vinde lapte pasteurizat la temperatură joasă, fără a fi prelucrat.

Al doilea brand este „Muller”, care conține lapte din Germania, tratat termic prin procedeul UHT.