Numarul real de români care s-au vaccinat până acum. Când vom scăpa cu adevarat de masca de protecție complet

de: Ana Toma
20 apr. 2021
Numarul real de români care s-au vaccinat până acum. Când vom scăpa cu adevarat de masca de protecție complet

Premierul Florin Cîțu, miniștrii, dar și specialiști din domeniul sanitar au declarat că vom scăpa de masca de protecție, dar și de restricții, atunci când marea majoritatea a populație va fi vaccinată.

Care este însă numărul persoanelor vaccinate până în prezent? Ei bine, conform datelor oferite de autoritățile competente, numărul persoanelor vaccinate din România a trecut de 4 milioane până la momentul actual.

Câți români s-au vaccinat până acum

Cu alte cuvinte, de la debutul campaniei de vaccinare, adică 27 decembrie și până astăzi, 4.306.981 s-au vaccinat. Cei mai mulți au fost vaccinați cu Pfizer, fiind vorba despre 3.474.835 de persoane. Locul doi este ocupat de vaccinul Moderna, cu care s-au vaccinat 353.813 de români.

De asemenea, cu vaccinul AstraZeneca, care este administrat începând cu data de 15 februarie s-au vaccinat până în prezent 478.333 de români, însă îngrijorările acestora au crescut, deci este de așteptat ca numărul persoanelor vaccinate să stagneze, cel puțin pentru o perioadă.

După cum se poate observa, targetul lui Florin Cîțu se apropie de realitate, după ce în urmă cu o săptămâni, premierul țării declara că își dorește ca numărul persoanelor vaccinate să treacă de 5 milioane la începutul lunii iunie, atunci când se presupune că măsurile vor fi relaxate.

Când scăpăm de masca de protecție

Numărul persoanelor care se vaccinează este în ascensiune, însă masca de protecție va dispărea cu adevărat de la 1 iunie? Ministrul Lucian Bode preciza în urmă cu câteva zile că relaxarea măsurilor de la 1 iunie prevede inclusiv renunțarea la masca de protecție în anumite condiții, cum ar fi mersul la munte, sau mersul la plajă.

”Cu siguranță ne gândim și la acest aspect, pentru că, în condițiile în care ajungi în vârful muntelui și porți mască sau stai pe plajă, intri în mare cu mască, din punctul meu de vedere, ca oameni normali ce suntem cu toții, ne uităm dacă este sau nu în regulă”, mărturisea ministrul de Interne.

Targetul lui Florin Cîțu

La polul opus, premierul Florin Cîțu a fixat un alt target pentru renunțarea completă la masca de protecție. Acesta a declarat la începutul lunii aprilie că atunci când numărul persoanelor vaccinate va fi de 10 milioane, atunci putem renunța cu siguranță la masca de protecție, Până atunci, premierul i-a invitat pe români, în continuare, la vaccinare.

Cu alte cuvinte, conform estimărilor făcutde Florin Cîțu, cel mai probabil luna august va fi cea în acre vom scăpa definitiv de masca de protecție, nu doar în anumite spații sau situații speciale.

”Obiectivul meu și al Guvernului pe care îl conduc rămâne vaccinarea cât mai rapidă a 10 milioane de români. Pentru asta avem două ține: – până la 1 iunie imunizarea a 5 milioane de persoane; – până la 1 august imunizarea a 10 milioane de persoane.

Când vom atinge pragul de 10 milioane de români vaccinați, putem lua în considerare renunțarea la masca de protecție. Până atunci, fac apel la fiecare dintre voi să respectați măsurile de protecție și să mergeți la vaccinare”, anunța Florin Cîțu.