Ora la care este cel mai bine să îți bei cafeaua. Poate influența starea ta zilnică de energie. Ce au descoperit cercetătorii

de:
28 iun. 2021
Ora la care este cel mai bine să îți bei cafeaua. Poate influența starea ta zilnică de energie. Ce au descoperit cercetătorii
Foto: Mike Kenneally on Unsplash

Care este ora potrivită la care îți bei cafeaua? Numeroase studii spun că este vorba despre orele 9 și 11, însă un nou studiu are cu totul alte puncte de vedere.

Mulți dintre noi nu își pot începe ziua fără o ceașcă proaspătă de cafea, însă specialiștii au demonstrat că organismul nostru nu are nevoie de ea chiar de la primele ore ale dimineții.

Când este bine să ne bem cafeaua

Ultimul studiu realizat de specialiștii din domeniu contrazic studiile de până acum. Cu alte cuvinte, dacă până acum vorbeam despre orele 9 și 11, noile rezultate demonstrează că toată cofeina pe care cafeaua o conține își face efectul la scurt timp după consum.

Astfel, specialiștii susțin că cel mai bun moment în care ne putem bea cafeaua pentru a ne bucura de beneficiile ei este atunci când suntem deja treji cu totul și nicidecum să o bem pentru a ne trezi.

”Cel mai bun moment de a-ţi bea cafeaua, este momentul din zi în care te simţi complet trezit. Nu este indicat să bei cafea atunci când eşti obosit, pentru că efectele ei nu vor fi cele aşteptate‟, a spus dieteticianul Tamar Samuels, potrivit huffpost.

Creierul și corpul nu funcționează pe același fus orar

Pprofesorul de nutriţie şi medicină, de la Universitatea din California, Zhaoping Li, susține că situație diferă însă de la o persoană la alta și mai ales, în funcție de ceasul ei biologic.

Corpul și creierul nu funcționează mereu după același fus orar, așa că rămâne la latitudinea fiecăruia când dorește să își bea cafeaua și ce vrea să obțină după o simplă ceașcă.

”Dacă foloseşti cofeina pentru a-ţi trezi creierul, nu înseamnă neapărat că şi restul corpului tău se află pe acelaşi fus orar. Cafeaua s-ar putea să te trezească, dar este posibil să te simţi mai lent, lipsit de energia dorită. Fiecare individ are ritmul său”, spune specialistul, care recomandă băutorilor de cafea să o consume la ore diferite din zi, pentru a-și putea da seama care este momentul cel mai bun.

El recomandă evitarea cafelei înainte de culcare. Ne poate face să devenim agitați, iar somnul nostru nu va mai fi unul optim.