Pensiile acestor români vor fi recalculate. Pensionarii care vor primi mai multi bani

de: Ana Toma
08 mai 2021
Pensiile acestor români vor fi recalculate. Pensionarii care vor primi mai multi bani

Mai mulți români se bucură de câștig de cauză. Conform ministrului Muncii, Raluca Turcan, mai mulți pensionari din Covasna au contestat în instanță deciziile de recalculare a pensiilor, iar decizia finală a fost în favoarea lor.

Este vorba despre 70% dintre pensionarii din Covasna, iar Raluca Turcan mărturisește că jusetețea reformei demarată în sistemul pensiilor se resimte de abia acum.

Justiția e de partea pensionarilor

Ministurul Muncii subliniază faptul că în primele luni ale anului 2021, suma plătită de Casa de Pensii Covasna a fost de 22.000 lei, iar totalul achitat la nivel național în ultimii cinci ani depășește 40 de milioane de lei.

Mai mult de atât, Raluca Turcan adaugă că noua lege va aduce cu siguranță echitate în sistem, prin toate elementele esențiale de contributivitate în calculul pensiei pe care le va cuprinde.

”70% dintre pensionarii din Covasna care au contestat în instanță deciziile de calculare sau recalculare a pensiilor au avut câștig de cauză. De altfel, suma plătită în primele luni ale acestui an pentru asistență juridică de către Casa de Pensii Covasna este de 22.000 lei, iar totalul achitat la nivel național în ultimii cinci ani depășește 40 de milioane de lei.

Sunt cifre care arată justețea reformei pe care am demarat-o în domeniul pensiilor și care are în vedere, pe de o parte, crearea unei baze de date electronice complete, la nivel național, care să cuprindă toate datele din dosarele de pensii și, pe de altă parte, o nouă lege care să readucă echitatea în sistem, prin introducerea tuturor elementelor esențiale de contributivitate în calculul pensiei”, a spus ministrul.

În ce stadiu se află recalcularea pensiilor

Dacă vă întrebați în ce stadiu a ajuns recalcularea pensiilor, ei bine, conform ministrului Muncii, au fost finalizate primele două etape ale procesului de evaluare a dosarelor de pensii la nivel național.

În ceea ce privește noul software despre care s-a vorbit până acum, acesta se află în teste pentru cea de a treia etapă. În total, mai bine de 240.000 de dosare au fost deja evaluate, iar ritmul este într-adevăr cel dorit.

Peste 240.000 de dosare au fost deja evaluate în toată țara, în paralel cu desfășurarea activității curente. La Casa de Pensii Covasna, pe lângă procesul de evaluare care s-a desfășurat într-un ritm bun, s-au recuperat toate restanțele la dosarele de pensii naționale cu termen depășit și mai sunt doar 15 dosare internaționale de soluționat”, a mai spus Raluca Turcan.