Se desființează aceste pensii. A fost depus deja un proiect în acest sens

de: Ana Toma
29 apr. 2021
Se desființează aceste pensii. A fost depus deja un proiect în acest sens

Aceste pensii ar putea fi desființate mai devreme decât s-ar fi așteptat oricine. A fost deja depus un proiect legislativ care prevede desființarea pensiilor speciale în cazul acestor români.

Deputatul USR-PLUS Victor Ilie mărturisește că este vorba despre eliminarea pensiilor speciale pentru primari. Potrivit acestuia, partidul din care face a depus deja inițiativa.

Pensiile care vor fi desființate

Totuși, situația nu este atât de simplă, iar deputații iau în calcul și implicare Curții Constituționale. Cu alte cuvinte, în 2022 vor fi schimbați trei judecători, care ar putea da un verdict diferit în legătură cu acest tip de pensii speciale.

”USR-Plus a depus deja inițiativa de desființare a pensiilor speciale pentru primari, modificarea codului administrativ, care prevede aceste pensii speciale, dar care încă nu au fost puse în plată, au fost amânate prin ordonanță de urgență și urmează să intre în vigoare la anul.

Din păcate, nu putem să închidem ochii și să ne prefacem că nu există Curtea Constituțională. Trebuie să luăm în calcul că la anul se vor schimba trei judecători la Curtea Constituțională,” a declarat deputatul USR-Plus, Victor Ilie, la Realitatea Plus.

Proiectul care să treacă de CCR

Mai mult de atât, deputatul subliniază că tot ce ține de pensiile speciale nu stă doar în mâinile Parlamentului ci și în mâinile CCR, motiv pentru care este nevoie de niște legi alese cu grijă pentru a nu fi declarate neconstituționale.

Victor Ilie susține că ar fi indicată o așteptare a redactării legii privind ipozitarea de 85%, ba chiar a mai propus și așteptarea schimbării judecătorilor. Potrivit acestuia, există șanse mai mari ca promisiunile făcute să fie îndeplinite, atunci când judecătorii CCR vor fi schimbați.

”Chestiunea (n.r. pensiilor speciale) nu ține doar de voința din Parlament. Trebuie să înțelegem cu toții că o lege poate fi declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională și atunci ea nu produce efecte.

Și atunci, decât să ne grăbim să mai facem pe bandă niște legi care să fie trântite de Curtea Constituțională, haideți să așteptăm redactarea pe cea cu impozitarea de 85%, haideți să creăm un proiect care să treacă și poate chiar să așteptăm schimbarea judecătorilor de la anul și poate atunci vom avea mai multe șanse ca această lege să treacă și să îndeplinim promisiunile pe care le-am făcut”, a adăugat deputatul.

Cât mai au de așteptat românii

Pentru a-i încuraja pe români, deputatul susține că promisiunile vor fi respectate, însă trebuie neapărat să fie luate în calcul regulile constituționale pentru ca legile să poată intra în vigoare.

El a mai adăugat că își pune speranța în noii juriști de la CCR care vor avea experiență și vor pune interesul cetățenilor pe primul loc și nu interesul propriu.

Nu zice nimeni că nu am făcut aceste promisiuni. Mi le doresc, dar trebuie să jucăm în regulile constituționale. Speranța noastră este ca, coaliția de guvernare va putea numi la Curtea Constituțională niște juriști cu experiență și care vor pune interesul națiunii mai presus de interesul lor propriu”, a concluzionat Victor Ilie.