Propolisul, un remediu natural de excepție care tratează peste 200 de boli! Cum se consumă corect și cât de frecvent pentru rezultate maxime

27 feb. 2021
Propolisul, un remediu natural de excepție care tratează peste 200 de boli! Cum se consumă corect și cât de frecvent pentru rezultate maxime
Foto: Bee Naturalles on Unsplash

Propolisul este o adevărată minune a naturii, oferită de albine. Acesta reprezintă de fapt un amestec de substanţe vindecătoare, care se găsesc în mugurii de pe scoarţa plopilor, a mestecenilor, a castanilor, a sălciilor, a frasinilor, a aninilor şi ale unor specii de pomi fructiferi. 

Oamenii de știință au făcut multe cercetări pentru a-i descoperi efectele pe care le are pentru organismul uman, iar ultime studii arată că propolisul are capacitatea să distrugă 21 de tipuri de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite și peste 30 de tipuri de virusuri, inclusiv cel gripal. În plus, aceste remediu natural are impact pozitiv în tratarea a peste 200 de boli.

Propolisul întărește sistemul imunitar. Cum recomană nemții să-l consumăm

Este important ca propolisul să fie unul curat, natural și pur. În general, acesta se găsește în cea mai bună formă a lui la apicultori. De asemenea, trebuie ca înainte să încercați acest remediu să vă testați întrucât este destul de alergen. Așadar dacă nu-l suportă organismul vostru vă poate face mai mult rău, decât bine, deci atenție.

Cercetătorii nemți au efectuat un experiment și au constatat că la pacienţii care au luat  50 de picături de tinctură de propolis de patru ori pe zi, a scăzut cu 40% probabilitatea de a se infecta cu virusul gripal. Mai mult de atât, cei care s-au îmbolnăvit și au luat propolis s-au vindecat mult mai repede, adică în 3-4 zile, față de 6-7 zile.

Propolisul întărește sistemul imunitar și este un antibiotic de excepție, care acţionează pas cu pas și anihilează dezvoltarea bacteriilor, refăcând în același timp ţesuturile afectare de către acestea. De asemenea, propolisul ajută la eliminarea secreţiilor în exces de pe căile respiratorii. Deci cu propolis se pot trata numeroase boli respiratorii şi a bronşite.

Ce arată studiile efectuate în Japonia, SUA și Rusia în legătură cu propolisul

Specialiștii mai recomandă tinctura de propolis combinată cu o linguriţă de miere. Consumată dimineaţa pe stomacul gol, această ajută la ameliorarea problemelor digestive cum este cazul colitelor de fermentație.

Foto: Bee Naturalles on Unsplash

Bogat în substanţe antioxidante, propolisul se folosește și în tratarea asteniei. Efectul este unul foarte intens, tonic și combate degradarea unor vitamine extrem de importante pentru organism. În plus echilibrează și nivelul hormonal.

Mai multe studii efectuate în Japonia, Statele Unite și Rusia au arătat că propolisul administrat progresiv crește capacitate de producţie a celulelor specializate ale sistemului imunitar și  le face mai puternice în lupta cu germenii de orice tip.

Cum se folosește propolisul ca tratament extern

Administrarea zilnică, dar numai cu recomandarea medicului, a propolisului ajută și la echilibrarea tensiunii şi a tulburările de ritm cardiac. De asemenea reglează cantitatea de colesterol din sânge şi ajută la refacerea elasticităţii vaselor de sânge.

Propolisul, folosit ca tratament exteren trateazp herpesul (se folosește tinctură pe locul afectat, de 2-3 ori pe zi), ale eczemelor (aplicarea de comprese cu tinctură sau unguent de 2-3 ori pe zi), arsurilor (tinctură – pentru arsurile grave, şi unguent de propolis şi tătăneasă – pentru arsurile uşoare), coşurilor, punctelor negre şi a furunculelor (sub formă de tinctură aplicată pe zona afectată), îmbunătăţirea simptomelor de ulcer varicos de gambă (aplicaţii de tinctură şi unguent de propolis pe zona ulcerată).