Putem consuma alimentele expirate? Ce înseamnă, de fapt, termenul de valabilitate. Alimentele nu se strică la acea dată

de: Ana Toma
14 ian. 2021
Putem consuma alimentele expirate? Ce înseamnă, de fapt, termenul de valabilitate. Alimentele nu se strică la acea dată

Ți se întâmplă des să cumperi mai multe alimente însă realizezi după câteva zile că unele produse au expirat deja? Ei bine, termenul de ”expirat” nu este același cu termenul de ”stricat”. Nutriționistul Mihaela Bilic explică ce putem face cu aceste alimente ce se înâmpl ă dacă le consumăm.

Multă lume are în rafturi produse deja expirate, alții le mai dau o șansă, pe când alte persoane le aruncă imediat totuși, trebuie să știm ce înseamnă, de fapt, termenul de valabilitate și cum se modifică aceste alimente odată ce au ajuns la data de expirare.

Ce înseamnă termenul de valabilitate

Nutriționistul Mihaela Bilic a abordat acest subiect pe contul său de socializare. Potrivit nutriționistului, alimentele expirate nu sunt, de fapt stricate.

Cu alte cuvinte, termenul de valabilitate pus pe eticheta unui produs face referire doar la intervalul de timp în care proprietățile alimentului respectiv rămân optime și în siguranță în ceea ce privește o eventuală toxiinfecție alimentară.

Termenul de valabilitate este necesar, deoarece cele mai multe alimente sunt tratate și conțin în ele anumite substanțe care le oferă fie un aspect mai plăcut, fie un gust mai deosebit, motiv pentru care le și cumpărăm.

Alimentele mai pot fi consumate după data expirării? 

”Expirat nu-i tot una cu stricat.

În anul 3 de facultate am avut o materie numită “Igiena Alimentației”, iar cursurile erau ținute in cadrul Institutului cu același nume. Atunci am aflat că există norme și reguli legate de mâncare, de la prepararea ei in industrie sau acasă, până la consum. Autoritatea în domeniu erau reprezentată de oameni de laborator, chimiști și biologi, nu medici! Ei analizau și controlau produsele alimentare, le descompuneau în substanțe, le transformau în știință, le scoteau din contextul uman, firesc, simplu. Orice mâncare era tratată sec și se vorbea despre ea cu cuvinte greu de pronunțat.

Aici, la Igiena Alimentației, am aflat că nutriția nu înseamnă biochimie, că medicii nu trebuie să cunoască codul coloranților alimentari și nici numele substanțelor toxice care rezultă din arderea uleiului. La fel cum termenul de valabilitate de pe eticheta unui produs se referă exclusiv la intervalul de timp în care proprietățile organoleptice rămân optime, conforme, ideale iar siguranța în ceea ce privește o eventuală toxiinfecție alimentară este aproape totală”, a scris nutriționistul.

Depozitarea este esențială

Mihaela Bilic a explicat și diferența dintre produsele naturale și cele din comerț care au un termen de valabilitate, Potrivit nutriționistului, dacă în urmă cu ceva timp, ouăle, brânza, sau alte alimente pe care oamenii le aveau în gospodărie puteau fi consumate oricând, acum, lucrurile sau schimbat datorită industrializării.

Spre deosebire de situația din trecut, acum toată răspunderea o are producătorul alimentului respectiv. În ceea ce privește termenul de valabilitate, nutriționistul susține că acesta trebuie să fie doar un reper, dar este destul de important.

Cu alte cuvinte, dacă alegem să consumăm un aliment după ce a ieșit din termenul de valabilitate, producătorul nu mai are nicio responsabilitate și totul pică pe consumator.

”Părerea mea este că termenul de valabilitate trebuie să fie un reper iar importanța lui este una serioasă: ne absolvă pe noi, consumatorii, de griji și transferă toată responsabilitatea siguranței alimentrare către producătorii din industrie”, a mai scris Mihaela Bilic.