Rețetă: Cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii. Vei obține o friptură extrem de fragedă și aromată

marinada

Secretul unei fripturi delicioase nu stă doar în modul de preparare a cărnii, ci și în modul de pregătire. Pentru a obține o friptură fragedă și aromată, este deci important modul în care o pregătim pentru marinare.

Marinarea este procesul prin care bucățile de carne sunt păstrate într-un lichid, împreună cu diverse condimente. Carnea va absorbi o parte din acest lichid, ajutând-o să reziste mai bine uscării din timpul gătirii. După ce e gătită, carnea marinată va fi mai fragedă, suculentă și gustoasă, căpătând de asemenea o culoare deosebită.

Marinada (sau baițul) are, în general, trei componente:

  • un ulei – care va ajuta la hidratarea cărnii
  • un lichid care conține acid sau enzime menite să dizolve proteinele care leagă țesuturile cărnii (făcând-o astfel mai fragedă)
  • condimente și ierburi aromate

Cel mai adesea, în prepararea marinadelor se folosește uleiul de măsline, datorită gustului bogat și al hidratării pe care acesta o oferă. Însă, pentru un gust mai exotic, puteți încerca și uleiul precum cel de susan, de cocos sau de orez.

În ceea ce privește acizii, opțiunile sunt mult mai multe la număr. Astfel, poți utiliza:

  • oțet
  • suc de lamaie
  • vin
  • bere
  • sos de rosii
  • sos de soia
  • iaurt sau lapte batut

„Fiecare din aceste ingrediente are un grad diferit de aciditate. De exemplu, otetul din cidru de mere este un acid puternic, in timp ce iaurtul are un nivel de aciditate mai scazut.

Enzimele naturale folosite in marinada pot fi gasite in fructe precum ananas, kiwi, papaya sau smochine. O metoda excelenta ca sa obtii un bait din aceste fructe este sa faci un piure cu ajutorul blenderului.
Pentru o marinada reusita, carnea in bait se tine la frigider timp de cateva ore. Durata variaza in functie de tipul carnii: puiul, curcanul si porcul se tin intre doua si patru ore, iar vita si oaia intre patru si sase ore. Carnea de peste este deja suficient de frageda, asa ca nu trebuie sa o tii la marinat mai mult de doua ore,” notează mega-image.ro.

Câteva exemple de marinade

Marinada cu vin este considerata o metoda „clasica” de preparare a carnii inainte de gatire. Poti folosi vin alb sau rosu, in care sa adaugi putin otet sau, preferabil, sos Worcester. Uleiul folosit va fi cel de masline, iar condimentarea se poate face cu boabe de piper, usturoi pisat, rozmarin proaspat, coriandru si o foaie de dafin.

Marinada mediteraneeană are la baza uleiul de masline, careia i se adauga suc de lamaie, mustar (preferabil iute), piper macinat, usturoi pisat, rozmarin, cimbru si o foaie de dafin.

Marinada cu iaurt este potrivita pentru carnea de pasare, dar si cea de oaie. Pe langa iaurt, se adauga putin ulei de masline, mustar, boia dulce, cimbru, rozmarin si usturoi pisat.

Marinada de ananas se face pentru a da carnii de pui sau porc un gust dulceag. Pune bucatile de ananas intr-un blender si adauga in piureul rezultat miere, sos de soia, otet din cidru de mere, usturoi pista, praf de ghimbir si cuisoare,” adaugă mega-image.ro.

Marinada teriyaki este o metodă foarte populară din Japonia, folosită în special în prepararea puiului. Ingredientul de bază este sosul de soia, la care se adaugă puțină apă, zahăr brun, oțet alb, ulei vegetal, câteva felii de ceapă verde și usturoi pisat.

Revista Presei