Rețetă: Pizza mai bună ca la italieni. Celebrul Jamie Oliver își dezvăluie secretele

19 dec. 2020
Rețetă: Pizza mai bună ca la italieni. Celebrul Jamie Oliver își dezvăluie secretele
Pizza delicioasă /Photo by Karthik Garikapati on Unsplash

Cui nu îi place o pizza proaspăt ieșită din cuptor, cu blat perfect și ingrediente care se potrivesc de minune pentru un gust delicios?

Ei bine, urmând această rețetă a celebrului Jamie Oliver, puteți avea parte de o pizza minunată chiar acasă. Nu veți mai vrea niciodată să comandați!

Ingrediente:

ALUAT 4x Pizza

400 g făină de pâine albă tare
100 g făină fină de gri măcinată sau făină tare de pâine albă
1 linguriță de sare de mare fină
1 x 7 g plic de drojdie uscată
1 lingură zahăr tos auriu

SOS DE TOMATE 4x Pizza

1 cățel de usturoi
1 buchețel de busuioc proaspăt
ulei de masline
1 x 400 g cutie de roșii prunișoare

TOPPING 4x Pizza

85 g brânză mozzarella

Mod de preparare:

Pentru aluat, puneți făina și 1 linguriță de sare de mare pe o suprafață curată și faceți o fântână în centru. Se adaugă drojdia și zahărul la 650 ml apă călduță, se amestecă și se lasă câteva minute, apoi se toarnă în fântână. Folosind o furculiță și o mișcare circulară, aduceți încet făina de la marginea interioară a fântânii și amestecați-o în apă.

Continuați să amestecați, aducând toată făina – când aluatul se omogenizează și devine prea greu pentru a se amesteca cu furculița, înfăinați-vă mâinile și începeți frământați aluatul rulându-l înapoi și înainte, folosind mâinile pentru a întinde, trage și împinge aluatul.

Continuați să frământați timp de 10 minute sau până când aveți un aluat neted, elastic și moale. Așezați aluatul într-un castron ușor uns cu puțin ulei, acoperiți cu folie alimentară și lăsați-l într-un loc cald pentru a crește timp de 45 de minute, sau până la dublarea dimensiunii.
Pentru sos, curățați și tăiați mărunt usturoiul, apoi culegeți frunzele de busuioc și tocați mărunt tulpinile.

Încălziți 1 lingură de ulei într-o tigaie la foc mediu-mic, adăugați usturoiul și tulpinile de busuioc, apoi gătiți ușor câteva minute sau până când usturoiul este ușor auriu, apoi adăugați majoritatea frunzelor de busuioc, roșiile, si un praf de sare si piper.
Lăsați sosul pe foc timp de aproximativ 20 de minute sau până se omogenizează, rupând roșiile cu o lingură de lemn. Când timpul a trecut, gustați și condimentați.

Pentru a asambla pizza, împărțiți aluatul în două. Înfășurați o jumătate în folie alimentară și congelați pentru o altă zi. Cu jumătatea rămasă, împărțiți aluatul în 2 bile egale.
Făinăți fiecare bilă de aluat, apoi acoperiți-o cu folie alimentară și lăsați-o să se odihnească timp de aproximativ 15 minute – acest lucru le va facilita rularea subțire.
Întindeți aluatul într-un cerc gros, de aproximativ ½cm grosime.

Când sunteți gata să le gătiți, preîncălziți cuptorul la 250 ° C.
În această etapă puteți pune toppingul: întindeți sosul de roșii peste bază, întinzându-l pe margini. Se rupe mozzarella și se împrăștie peste sosul de roșii cu restul de frunze de busuioc. Stropiți cu un pic de ulei de măsline și adăugați un vârf de sare și piper.

Dacă puteți, gătiți pizza pe o bucată de granit- dacă nu, gătiți-le pe rând pe bucăți de folie de copt direct pe barele raftului cuptorului, spre partea de jos a cuptorului

Gatiti timp de 7-10 minute, pana cand pizza este aurie si crocanta.

Ce topping-uri puteți folosi:

Ou, prosciutto, anghinare, măsline, mozzarella, rozmarin, semințe de pin, salam uscat