Salariul imens pe care îl câștigă astăzi un angajat la metrou. Motivul real pentru care s-a declanșat greva

26 mart. 2021
Salariul imens pe care îl câștigă astăzi un angajat la metrou. Motivul real pentru care s-a declanșat greva

După ce toată iarna, mii de bucureșteni au tremurat de frig și s-au spălat în lighean, din cauza lipsei de apă caldă și căldură, acum au fost nevoiți să mai încaseză o umilință. O grevă ilegală la Metrou a avut loc în această dimineață și continuă și acum. Sute de angajați ai Metrorex cântă, dansează și scandează lozinci pe șine, ca și cum am retrăi o nouă mineriadă.

În spatele ei se află sindicaliști, care au reușit să-și construiască palate din bani publici. Ion Rădoi este principalul creier când vine vorba despre împrăștierea a milioane de euro. În plină pandemie, nu s-a ținut cont că cetățenii sunt puși în pericol, iar distanțarea socială nu mai poate fi distanțată. Practic această acțiune ilegală poate fi încadrată la zădărnicirea combaterii bolilor.

Sindicaliștii fac milioane de euro prin Metrorex

Un reportaj prezentat de Antena 3 în anul 2018 a atras atenția asupra acestor probleme, însă guvernanții nu au luat atitudine și au preferat mereu să accepte șantajul celor de la Metrorex sau poate să și dea mâna cu ei în schimbul unfor favoruri financiare.

„De peste 30 de ani, sindicaliştii fac milioane de euro de pe urma închirierii spaţiilor comerciale din subteran. Câştigă bine şi foştii şefi din Metrorex, care şi-au luat spaţii şi fac afaceri. Între timp, miile de angajaţi ai metroului bucureştean primesc, în fiecare an, vacanţe în Buşteni şi reduceri pentru câte o vacanţă în străinătate”, se arată în reportajul transmis de Gina Vacariu la Antena 3.

Noul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă a anticipat că se va ajunge în acest punct, în care Metrorex va intra într-o grevă ilegală atunci când li se va amenința sursa uriașă de extras bani publici, așa că a transmis electoratului cum stau cu adevărat lucrurile cu angajații de la metrou, care sunt plătiți foarte bine.

Ce salarii au angajații de la Metrou

„Și ca să terminăm odată discuția: câștigul mediu brut lunar per salariat al Metrorex, în anul 2020, era de 9.901 lei. În propunerea de buget de venituri și cheltuieli pentru 2021, Metrorex are estimat un câștig mediu brut lunar per salariat de 12.739 lei”, a scris Drulă pe facebook, la începutul lunii februarie.

La acel moment, acesta se afla deja într-un conflict deschis cu  cu sindicatul de la metrou, condus de același lider, Ion Rădoi. Ministrul USR-PLUS a transmis că la negocierea contractului colectiv de muncă din anul 2020, când s-au majorat salariile cu 18%, 10 din cei 15 membri din comisia de negociere constituită la nivelul administrației Metrorex erau membri de sindicat.

Reprezentanții Metrorex au replicat că „în ceea ce priveste salariul mediu, acesta este de 5.700 lei net și include toate sporurile pentru lucrul în subteran, sâmbăta și duminica, noapte de noapte, precum și sporul de vechime. Venitul mediu brut care include toate contribuțiile plătite la buget este de 9.900 lei”.