Se schimbă vârsta de pensionare. Românii care vor ieși mai devreme la pensie. Proiectul de lege a ajuns la Senat

de: Ana Toma
30 apr. 2021
Se schimbă vârsta de pensionare. Românii care vor ieși mai devreme la pensie. Proiectul de lege a ajuns la Senat
Photo by Matthew Bennett on Unsplash

Vârsta de pensionare s-ar putea schimba în curând, însă doar o parte din români ar putea ieși la pensie mai devreme. Proiectul este deja pe masa Senatului, semn că mai este foarte puțin până vom afla dacă va fi sau nu aprobat.

Proiectul a fost inițiat de PSD, iar conform acestuia, românii care lucrează în condiții speciale, ar urma să iasă mai devreme la pensie spre deosebire cei care lucrează în condiții normale. Cu alte cuvinte, social democrații propun modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Românii care ies la pensie mai devreme

Subiectul ”muncă în condiții deosebite” a fost discutat de mai multe ori, însă de abia acum a venit o inițiativă în acest sens. Multe persoane care lucrează în condiții dificile sunt expuse la anumite riscuri, pe care evident, nimeni nu și le dorește.

Social democrații au însă un plan care le-ar putea conveni mai mult acestor români. Propunera legislativă propune noi condiții de pensionare pentru cei care lucrează în condiții speciale. În justificarea noii modificări legislative se face referire la un decret din 1959 în care se făceau încadrările pe clase a celor care munceau în condiții speciale. Este vorba de Decretul M.A.N. nr. 292/1 959, potrivit căruia erau stipulate mai multe clase.

Totuși, odată ce noul sistem de pensii publice stabilit prin Legea nr 19/ 2000 a intrat în vigoare, locurile de muncă au fost redefinite în funcție de condițiile pe care le impuneau, dar și după gradul de risc al angajaților, susțin social democrații.

Noua vârstă de pensionare

Dacă vă întrebți cum va fi modificată vârsta de pensionare, ei bine, conform documentului depus de social democrați, în funcție de gradul de risc, persoanele vor putea ieși la pensie mai devreme. Astfel, pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite se vor adăuga 5 luni la stadiul de cotizare.

”Art. 18 – Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiul de cotizare realizat în condiţii deosebite sau în condiţii speciale se acordă perioade suplimentare la vechimea in munca, care constitule stagii de cotizare în condiţii normale, după cum urmează: 5 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă” se artă în documentul inițial de social democrați.

Mai mult de atât, inițiatorii susțin că va fi făcut un calcul în funcție de anii împliniți și stadiul de cotizare, iar românii care au lucrat în astfel de condiții vor putea ieși mult mai devreme la pensie decât alte persoane.

Prin această nouă lege, dacă este aprobată, sistemul public de pensii le va recunoaşte efectul nociv al acestor condiţii.

În același timp va fi recunoscută necesitatea ieşirii mai repede la pensie pentru limită de vârstă, în funcţie de numărul anilor împliniţi de stagiul de cotizare realizat în condiţii deosebite” adaugă cei de la PSD.