Suferiți de răceală sau gripă? Nu mai consumați aceste alimente: Vă fac și mai mult rău. Toți românii fac această greșeală

17 nov. 2020
Suferiți de răceală sau gripă? Nu mai consumați aceste alimente: Vă fac și mai mult rău. Toți românii fac această greșeală

Este sezonul gripei și al răcelilor de tot felul, astfel încât cel mai important sfat este să vă protejați, pe cât posibil, să intrați în contact cu persoane bolnave. De asemenea, purtați masca de protecție și spălați-vă cât mai des pe mâini.

Totuși, dacă ați apucat să răciți, este foarte important să acordați atenția cuvenită răcelii, să o tratați și să aveți grijă la ce fel de alimente consumați, pentru că unele dintre ele vă pot chiar înrăutăți starea în care vă aflați.

Alimentele pe care nu trebuie să le consumați dacă sunteți răcit

Dulciurile

Zahărul cauzează inflamații, diminuează numărul de globule albe și slăbește organismul în lupta contra microbilor și virusurilor. Evită, deci, să te răsfeți prea des cu dulciuri dacă ești răcit, pentru că nu vor face decât să-ți înrăutățească starea. AI grijă nu doar la prăjituri, biscuiți și gogoși, dar și la sucurile care conțin zahăr.

Carbohidrați rafinați

Dacă aveai impresia că acum este momentul să mănânci paste, biscuiți sau pâine prăjită cu unt, mai bine mai gândește-te o dată. Carbohidrații rafinați sunt transformați rapid în zahăr în organism și provoacă astfel creșterea glicemiei și declanșarea procesului inflamator, exact ca în cazul dulciurilor.

Dacă, totuși, simți că ai nevoie de pâine prăjită, alege o variantă din făină integrală, care se va digera mai lent și nu va cauza fluctuații ale glicemiei.

Alcool

Băuturile alcoolice alimentează inflamațiile din organism, reducând totodată numărul de globule albe. Pe de altă parte, alcoolul are și un puternic efect de deshidratare. În momentul în care ești răcit, hidratarea optimă influențează puternic starea, deoarece mucoasa nazală va elimina virusurile mai eficient. Mai mult decât atât, efecul diuretic al alcoolului poate agrava și durerile de mușchi specifice gripei.

Citricele

Cei mai mulți dintre noi apelează la consumul de citrice atunci când sunt răciți, pentru a aduce corpului un aport suplimentar de vitamina C. Însă, acest lucru este puternic nerecomandat dacă răceala voastră vine la pachet cu stări de grață, pentru că protocalele, lămâile sau mandarinele pot accentua problemele digestive.

Băuturile pe bază de cafeină

La fel ca în cazul alcoolului, și băuturile cu cafeină vor accentua deshidratarea. Dacă mai au și zahăr, simptomele răcelii voastre se vor înrăutăți rapid.