Supa de ceapă autentică. Rețeta franțuzează pentru cel mai delicios preparat. Cum procedează parizienii

French-Onion-Soup-foodiecrush.com-027-1

Supa de ceapă nu este pentru oricine, însă atunci când este preparată într-un mod tradițional, gustul poate fi uimitor. Iată rețeta pentru supa autentică de ceapă pe care parizienii o folosesc în marile restaurante. 

Rețeta este una extrem de simplă pe care o poți prepara oricând acasă atunci când simți nevoia de o purificare a organismului tău. Același gust din restaurantele de la Paris se poate regăsi chiar în farfuria ta.

Ingrediente

  • 1,5 kg de ceapa galbena, feliata marunt
  • 3 linguri de unt nesarat
  • sare de mare fina
  • 30 ml vermut sec sau vin alb (optional)
  • 1 frunza de dafin sau cateva fire de cimbru
  • 1 litru de supa de vita, pui sau legume (cea mai buna este cea de ciuperci)
  • piper negru, proaspat rasnit
  • 1 catel de usturoi
  • cate o felie groasa de paine pentru fiecare bol de supa;
  • 30 gr de branza gruyere sau comté rasa.

Mod de preparare

Se ia o oala potrivita in care se pune untul la topit. Se adauga ceapa, se amesteca pentru ca untul sa imbrace intreaga cantitate de ceapa si apoi se acopera oala. Se reduce focul la mediu si se lasa sa se gateasca timp de 15 minute.

Se ia capacul de pe oala, se mareste putin temperatura de gatire si se adauga un praf de sare. Ceapa se gateste in continuare, amestecand la fiecare 5 minute, timp de 40-90 de minute. Intervalul este atat de mare pentru ca temperatura de gatire poate varia in functie de aragaz. Daca ceapa incepe sa se caramelizeze dupa 40 de minute, se reduce temperatura de gatire. Cu cat gatesti mai mult ceapa, cu atat aroma va fi mai complexa!

Dupa ce s-a caramelizat ceapa, se adauga vermutul sau vinul si se continua pana cand acesta este gatit si se evapora. Se adauga supa si ierburile aromatice, se condimenteaza din belsug cu piper negru proaspat si se lasa la foc mic timp de 15-20 de minute. Se scot frunza de dafin si firele de cimbru.

Intre timp, se incinge cuptorul la maximum. Painea se pune la prajit si se lasa pana cand incepe sa se intareasca. Se scot feliile si se freaca cu un catel de usturoi. Se ia o tava, se tapeteaza cu hartie de copt si se pun bolurile cu supa pe ea.

La final, deasupra fiecarui bol se asaza o felie de paine pe care se presara branza rasa. Se pun la cuptor timp de 10 minute, pana cand branza se inmoaie, apoi este gata de savurat.

Citește și:

Revista Presei