Adaugă bicarbonat de sodiu la fierberea ouălelor. Multe bucătărese folosesc acest truc. Ce efect are

de: Ana Toma
24 apr. 2021
Adaugă bicarbonat de sodiu la fierberea ouălelor. Multe bucătărese folosesc acest truc. Ce efect are

Bicarbonatul de sodiu este un aliment indispensabil din bucătăriile românilor. Pe lângă faptul că este prezent în majoritatea mâncărurilor preparate, el are și o serie de beneficii de interne, pe care nu multe alimente le au.

Puțini știu însă ce se întâmplă dacă folosești bicarbonat de sodiu atunci când fierbi ouăle. O singură linguriță de bicarbonat are un efect uimitor și te va face să îl folosești și a doua oară.

Bicarbonatul de sodiu și coaja ouălelor

Tot ce trebuie să faci este să pui o linguriță de bicarbonat de sodiu în apa în care fierbi ouăle. Care este rezultatul? Viața ta va deveni mult mai ușoară. Probabil știi deja cât de greu și uneori neplăcut este să cureți coaja ouălelor.

Practic, adăugând bicarbonat în timp cele ele fierb, vei schimba textura cojii, iar ouăle vor fi mult mai ușor de curățat. Mare atenție însă, nu doar bicarbonatul este important ci și ouăle pe care le fierbi.

Coaja ouălelor depinde de calitatea acestora. În cazul în care fierbi ouă proaspete, este normal ca ele să se decojească mult mai greu, pentru că nu sunt destul de alcaline.

Cum recunoști ouăle proaspete

Dacă vorbm despre ouă mai vechi de o săptămână, ei bine, ele se vor decoji mult mai ușor, fără prea multe bătăi de cap. Un singur lucru ai de făcut, adaugă bicarbonatul de sodiu în apă și pune-o la fiert. 

Bicarbonatul de soda are rolul de a alcaliniza ouăle, făcându-le mai ușor de curățat și de asemenea, el ajută și în procesul de fierbere. Cu toate astea, trebuie să ții cont și de calitatea ouălelor. Bicarbonatul nu poate face chiar minuni, însă poate fi de mare ajutor. 

Un alt lucru important pe care trebuie să îl știi este timpul de fierbere al ouălelor, în funcție de rezultatul pe care vrei să-l obții. Astfel, adcă vrei ou moale că gălbenuș lichid, oul trebuie să fiarmă timp de două minute. 

Pe de altă parte, dacă vrei un gălbenuș moale, oul trebuie să stea la fiert timp șase minute.