Alimentele care te lasă fără energie! Îți reduc chiar și puterea de concentrare când sunt consumate

de: Ana Toma
01 iun. 2021
Alimentele care te lasă fără energie! Îți reduc chiar și puterea de concentrare când sunt consumate
O alimentație sănătoasă prelungește viața/ Photo by Pablo Merchán Montes on Unsplash

Avem nevoie de energie pentru a face toate lucrurile programate pentru întreaga zi, însă ce se întâmplă când organismul nostru se simte obosit? Ei bine, este momentul să fim mai atenți la alimentele pe care le consumăm.

Alimentația și energia sunt strâns legate una de cealaltă, iar în cazul în care corpul tău nu are nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa corect, nivelul de energie va fi scăzut, iar același lucru se întâmplă și în cazul concentrării.

Alimentele care lasă fără energie

Produsele din făină albă sunt primele la care trebuie să fi atent. Cele din făină integrală oferă organismului energie, pe când cele din făină albă nu. Aici se încadreză orezul alb, pastele, dar și pâinea albă.

Lipsa de energie după consumul unor astfel de alimente se datorează faptului că stratul exterior al bobului de grâu care conține fibre, cunoscut sub numele de tărâță, este îndepărtat în timpul procesării. Din această cauză, boabele procesate conțin niveluri mai scăzute de fibre și tind să fie digerate și absorbite prea repede.

Alimentele cu zaharuri adăugate pot fi și ele un pericol pentru nivelul tău de energie, iar cel mai bun exemplu sunt cerealele, pe lângă faptul că sunt bogate în fibre, conțin și mult zahăr, care după o creștere bruscă a energiei duce la o cădere rapidă.

Alimentele prăjite îți fură toată energia

Chiar dacă sunt delicioase și merg la orice oră din zi și din noapte, toate alimentele prăjite ”storc” practic organismul de energie. Conțin grăsimi într-o cantitate mare, sunt sărace în fibre, deci încetinesc digestia.

Odată ce digestia este lentă, aceasta reduce viteza cu care substanțele nutritive care stimulează energia intră în organism, amânând creșterea nivelului de energie la care te aștepți în general după o masă.

Nici alimentele sărace în calorii nu îți vor crește nivelul de energie. caloriile reprezintă o unitate de măsură folosită pentru a estima cantitatea de energie pe care o va oferi corpului mâncarea digerată, iar organismul folosește calorii pentru a susține funcții de bază precum respirația, gândirea și bătăile inimii.

În cazul în care nu are suficiente calorii, corpul devine obosit, iar acest lucru îl vei resimți și tu.